Sivut

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Tähtitornista auringonpimennykseen - Tähtitaivaan ihmeisiin tutustumassa

Merkittävä osa luontoharrastustamme on erilaisten luonnon- ja taivaanilmiöiden tunteminen ja seuraaminen. Tämän talven aikana olemmekin päässeet tutustumaan taivaan ihmeisiin monella tavalla. Monen vuoden hankalien aikataulujen päällekkäisyyksien jälkeen suuntasimme kulkumme alkutalvesta Kajaanin Lehtikankaan vesitornille, jossa Kajaanin Planeetta järjestää havaintoiltoja. Jännitys oli huipussaan, kun nousimme vanhaan hissiin, jonka ristikon läpi näimme miten kohosimme kohti korkeuksia. Havaintoillassa oli meidän lisäksemme vain muutama aikuinen, asiantuntevat oppaat esittelivät erilaisia tähtikarttoja, kertoivat lapsille tarinoita tähtikuvioiden takaa ja esittelivät kaukoputkia. Sää oli pilvinen, emmekä nähneet tähtiä, mutta stellarum-ohjelman kautta tutustuimme tähtitaivaaseen. Ja jäämme odottamaan seuraavaa pilvetöntä havaintoiltaa.
 


Seuraava ikimuistoinen tähtitaivaan tapahtuma sattuikin sitten maaliskuun puolivälin jälkeen, kun pääsimme ihastelemaan osittaista auringonpimennystä mummola-reissulla Savonlinnassa. Kertakäyttöisten lasien ja hitsausmaskin takaa ihmettelimme auringon pikkuhiljaista pienenemistä sirpiksi. Ja kasvamista taas normaalin kokoiseksi. Lapsille kokemus oli erityisen ikimuistoinen, sillä sen verran harvinaista herkkua nämä pimennykset ovat olleet.


Tähtitaivaaseen tutustuminen onkin tuonut talven retkiin mukavaa lisähaastetta, sillä illan hämärtyessä kaukana kaupungin valoista hurmaa tähtitaivas kerta toisensa jälkeen. Pohjantähden syttyminen, tähtikuvioiden hahmottaminen ja taivaankannen uskomaton valomeri pysäyttävät ja vievät retkeläiset samoihin tunnelmiin, joiden äärelle muinaiset suomalaiset ovat iltanuotioidensa äärellä hiljentyneet. Maailma on kaunis ja ihmeellinen paikka.
Budjetti

Tähtitornivierailu 2 € aikuiselta ja 1 € lapselta
Tähtien katselu - halvinta huvia ikinä :D

Plussaa

  • Todella mielenkiintoista puuhaa ja tuntuu, että tarinoihin sekä tähtikuvioiden tuijottamiseen ei kyllästy koskaan.


Miinusta

  • Pilvinen sää pistää varsinkin tähtitornisuunnitelmat uusiksi


"Nousi kuuta katsomahan,
päiveä ihoamahan,
Otavaista oppimahan,
tähtiä tähyämähän. 
Se oli synty Väinämöisen..."
- Kalevala -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti