Sivut

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Punkaharjun puulajipuisto pakkaspäivänä

Päätimme alkutalvesta suunnata mummolareissulla pienelle retkelle Punkaharjun puulajipuistoon. Puistossa on istutettu 150 hehtaarin alueelle yli 50 erilaista puulajia. Alueella kulkee retkeilyreittejä, jotka soveltuvat patikointiin, pyöräilyyn ja osittain puiston alueella myös autolla liikkumiseen. Alkutalven ensimmäisenä pakkaspäivänä auto oli sopiva liikkumistapa Karjalankallion laavulle, jossa päätimme piipahtaa makkaranpaistossa.


Puulajipuistossa oli erikoinen ilmapiiri, tuntui kun siirtyessämme palstalta toiselle olisimme matkustaneet pitkänkin matkan Suomen sisällä - toisinaan ulkomaillekin asti. Havumetsät vaihtuivat lehtimetsiksi ja eksoottiset kaukomaiden havupuut tutuiksi kotimaisiksi koivuiksi. Ajoimme pikkuteitä pitkin hissukseen kohti Karjalankalliota, jossa jalkauduimme retkieväiden syöntiin, tulisteluun ja seikkailemaan.


Karjalankalliolla rauhoituimme nuotion äärelle ja lapset tutkivat kallioista rantaa, löysivät vanhoja juoksuhautoja ja siellä seikkailtuaan nauttivat ihanasta järvinäkymästä Laukansaaresta selälle. Kun olimme juoneet mummin kanssa kahvit ja nauttineet yhdessä lasten kanssa retkieväät, tutustuimme vielä tarkemmin puulajipuistoon. Ajelimme rauhassa ympäriinsä ja totesimme, että kesällä paikka olisi aivan mahtava retkikohde perheille. Nytkin, talven ottaessa otettaan metsäluonnosta, sai alueen erikoisesta tunnelmasta hyvän kuvan.


Budjetti
  • Retkieväät n. 10 €
Plussat
  • Erikoinen luonto, joka syntyi alueelle istutetuista erikoisista puulajeista
  • Mukavat pyöräily- sekä kävelyreitit sekä siisti Karjalankallion laavu, jossa paljon polttopuuta
  • Mahdollisuus vierailla samalla reissulla metsämuseo Lustossa ja ajaa kauniin harjureitin läpi
  • Laavun ympäristön juoksuhaudat olivat positiivinen yllätys leikkimistä rakastavile lapsille
  • Kaunis järviluonto avautui suoraan laavulta - paikka tuntui paratiisilta
Miinukset
  • Alkutalvi ei ollut paras mahdollinen aika käydä puistossa, vaikka muitakin retkeilijöitä oli paljon liikkeellä
  • Jos etsii koskematonta tai autenttista luontoa, ei sitä puulajipuistosta löydy - luonto on ihmisen ja koetoiminnan muovaamaa - siltikin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti