Sivut

maanantai 11. toukokuuta 2015

Taivaallisen kaunis paanukirkko keskellä Kärsämäkeä

Kärsämäen kylää ohittaessa on monta kertaa tullut hieraistua silmiä. Joen varrella avautuu heijastuksenomaisesti näkymä, joka ei tunnu kuuluvan aikaan ei paikkaan. Musta neliönmuotoinen paanukirkko. Ja koska olen päättänyt elää nytku-elämää ja unohtaa sitku-elämän, päätin vierailla kirkon luona työmatkalla. Ja selvittää, mistä ihmeestä on kysymys.



Kärsämäen Paanukirkko on rakennettu vuonna 2000 vanhoja rakennusmenetelmiä käyttäen. Pappilan, vanhan kirkonpaikan ja ainakin yhden Suomen keskipisteeksi nimetyn paikan läheisyydessä kohoaa uljas kirkkorakennus keskellä peltoaukuaa, kosken äärellä. Pysähtyessäni työmatkalla lounastauolle Kärsämäelle, oli alkava kevät. Pyhäjoki kuohui kirkon takana, pelto orasti ja kirkon tervaus tuoksui ihanalta. Västäräkit pomppivat leveillä pitkospuilla ja kosken kuohujen äärestä löytyi useita penkkejä, joille oli mukava hetkeksi levähtää.



Kaiken kaikkiaan paikka oli retken arvoinen. Pieni polku johti rannasta kohti pappilaa, jossa toimii kesällä kahvila. Polun varrelta löytyi vanhan kirkon paikkaa osoittava muistomerkki, vanhoja hautoja sekä Vapaussodan muistomerkki. Kirkko hurmasi ja kotiin päästyä oli pakko etsiä kuvia sisältä - kovasti jäi kaivelemaan, että paanukirkkoon on päästävä tutustumaan paremmin.


Budjetti

Kirkkoon tutustuminen ulkoa käsin oli ilmaista

Plussat

- Paikkana kertakaikkiaan mahtava - kirkko hurmasi ja ympäristö oli upea
- Kesäkahvilassa olisi mahdollista tutustua kesällä kirkon rakentamisesta kertoviin kuviin ja videoihin ja kirkko on avoinna kesäaikana
- Ympäristö kutsui ulkoilemaan ja nauttimaan kauniista kesäpäivästä

Miinukset

- Sesonkiajan ulkopuolella kirkkoa oli pakko tyytyä ihastelemaan ulkoapäin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti