Sivut

perjantai 7. elokuuta 2015

Papan jalanjäljissä osa 2. - Tanhuvaaran Purnuvuorella

Papan sotahistorian jäljille suuntautuva retkemme jatkui Kongosaaren päästä löytyneiltä Salpalinjan luolilta kohti Tanhuvaarassa sijiatsevaa Purnu-vuorta. Tanhuvaaran urheiluopiston läheisyydessä sijaitseva Salpalinjan kohde on entisöity sodanaikaiseen tilaansa ja mukavien retkeilymaastojen läheisyydessä sijaitseva Purnun bunkkeri ja tykki on oivallinen retkeilykohde - erityisesti perheille, joita kiinnostaa nauttia samalla urheiluopiston tarjoamista palveluista (esim. uimahalli, kahvilapalvelut ja muut liikuntamahdollisuudet).


Meitä kohteessa kiinnosti tietenkin kytkös sukumme historiaan, olihan pappa Välirauhan aikana ollut rakentamassa tätäkin osaa Salpalinjasta. Jätimme auton urheiluopiston parkkiin ja lähdimme kiertämään pururataa myötäpäivään. Kohteelle ei ollut opastusta, mutta isäni oli käynyt alueella ensimmäistä kertaa alle 10-vuotiaana pikkupojan innolla, kun oli kuullut huhuja kohteesta. Niinpä löysimme helposti muutama sata metriä käveltyämme vasemmalle näköalatornin juureen sijoittuvan, hyvin maastoon sulautuvan bunkkerin.


Purnuvuorelta löytyi ilmatorjuntatykki, josta lapset innostuivat. Saihan muuten lukittua tykkiä suunnata vieläkin eri suuntiin. Samoin majoituskorsut ja muut entisöidyt betonirakenteet kiinnostivat, varsinkin kun isäni osasi kertoa papan tarinoita alueen rakentamisesta.

 

Läheisyydessä sijaitsevalta näkötornilta oli huikea näköalat ympäröivään maastoon ja vesistölle. Kohteena ehdottomasti käymisen arvoinen ohiajaessa tai urheiluopistolla vieraillessa.Budjetti:
 • Ilmainen reissu
Plussat:
 • Mielenkiintoinen kohde lähellä tietä
 • Hyvät maastot liikkumiseen 
 • Ilmatorjuntatykki kiinnosti kovasti lapsia, tällaisia on harvoin esillä missään Salpalinjan kohteissa
Miinukset:
 • Tietoa paikasta on niukasti saatavilla ja samoin opastus kohteeseen puuttuu lähestulkoon kokonaan - kartoissa kuitenkin bunkkeri on merkittynä ja paikka löytyy kun suuntaa kohti kauas näkyvää näköalatornia
 • Kohdetta ei ole samalla lailla kyltitetty kuin esimerkiksi Kongonsaaren luolia, mutta siitäkin huolimatta mielenkiintoinen käyntikohde

2 kommenttia:

 1. Kiva blogi. Minäkin virittelin omaani. Blogia, jossa seikkaillaan lasten kanssa ja ilman.

  www.reppuhebut.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Pieni korjaus edellä kerrottuun. Kohteella on 4. Linnoitustykkipateriston 152/45 Canet patterin toisesta tykkiasemasta, toinen ilman tykkiä sijaitsee samalla Purnuvuorella. Saman patteriston II ( I ) patteri sijaitsi Sulkavan Partalansaaressa, jossa on myös Canet tykki paikalla.
  Näiden patteristojen sijoitus oli suunniteltu niin, että vierekkäiset paterit saattoivat keskitää tulen samalle alueelle. Esim. tämä Tanhuvaara pystyi ampumaan samalle alueelle kui Sulkavan ja samoin Pistalan (Kerimäki ja Savonranta) tykit.
  Kalusto oli toki jo tuolloin iäkästä, mutta käyttökelpoista. Kaikkia asemia ei ehdity aseistaa koska kalusto oli osin Laatokan rannikon puolustuksessa.
  Tanhuvaaran tykillä (tykeillä) ammuttiin kohdistusammunnat Savonlinnan eteläpuoliselle Pihlajaveden Kankaisten- ja Paatistenselälle helmikuussa 1941.

  VastaaPoista