Sivut

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Joensuun jännittävä bunkkerimuseo

Kesällä ajaessamme Joensuun ohi matkatessamme pohjoiseen, näimme bunkkerimuseon kyltin, johon olimme aiemminkin ohiajaessamme kiinnittäneet huomiota. Olihan kyltti niin houkuttelevasti ABC:n parkkipaikan äärellä, että vessatauon aikana se tuli aina bongattua melkein kuin vahingossa. Keskustelimme vähän aikaa siitä, millaisesta museosta mahtaa olla kysymys. Ja lopulta totesimme, että jos on kaunis kesäpäivä eikä kiirettä minnekään, olisi synti ja häpeä jättää selvittämättä millaisesta museosta on kysymys.


Joensuun bunkkerimuseo sijaitsee Marjalan omakotitaloalueen laitamilla luonnonkauniilla paikalla Höytiäisen kanavan varrella. Alueelle on vapaa pääsy ja mikä uskomattominta pääsymaksuun (siis pääsymaksuhan on 0 €) sisältyy oppaan palvelut. Lähdimme kiertämään aluetta oppaan seurassa ja kierros kestikin vajaan tunnin. Linnoitusrakenteita, kaksi entisöityä bunkkeria, juoksuhautoja ja käsittämätön määrä oppaan kertomia tarinoita pitivät koko porukan nuorimmasta vanhimpaan kiinnostuneina koko kierroksen ajan.Etunamme tällaisissa kohteissa on, että olemme historiasta kiinnostuneita koko viisihenkisellä retkeilijäporukalla nuorimmasta vanhimpaan. Museoiden ongelma on kuitenkin yleensä se, ettei mihinkään saa koskea. Toisin oli bunkkerimuseossa - muutamia tavaroita ja bunkkerin laitteita pääsi testaamaan ja samalla havainnollistamaan, millaista elämä on ollut sota-aikana Salpalinjalla. Radio soitti aikalaislähetyksiä rätisten, tunnelma maan alla oli mieleenpainuva ja tähystämällä näimme Höytiäisen kanavan varrelle.


Kierroksen jälkeen pysähdyimme Sotilaspoikien Perinnekillan ylläpitämään kahvilaan. Jossa myös kahvi, mehut ja keksit olivat ilmaisia. Maksoimme vapaaehtoisen kahvimaksun, ihastelimme myytävänä olevia kirjoja ja harmittelimme kun emme ottaneet omia makkaroita mukaan. Nuotiolla olisi ollut kiva istua ja syödä isompiakin eväitä. Tunnelma oli leppoisa ja kutsuva - museo on ehdottomasti yksi kesän iloisimmista yllätyksistä. Joskus kannattaa poiketa reitiltä!


Budjetti:
  • Museo oli ilmainen, samoin kahvit ja mehut
Plussat:
  • Erittäin asiantunteva opastus ja mielenkiintoinen museoalue monipuolisine esineistöineen
  • Kauniilla paikalla oleva kokonaisuus, jossa on paljon nähtävää kaikenikäisille
  • Hyvät parkkipaikat ja kiva nuotiopaikka vieraita varten
Miinukset:
  • Ei tällaisessa paikassa mitään negatiivista oikein olekaan - ilmainen kesäkohde vielä opastuksen kanssa. Pohdimme, miksemme olleet kuulleet paikasta aikaisemmin tai rohkaistuneet vierailemaan. Mutta jospa joku innostuisi vaikka tämän blogikirjoituksen innoittamana poikkeamaan kesällä 2016 paikalla ja kertomaan puolestaan eteenpäin. Hyvä kello kantaa kauas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti