Sivut

lauantai 7. toukokuuta 2016

Matka Salpalinjalle

Törmäsimme kirjaan "matka Salpalinjalle - Opas itsenäisen Suomen tärkeimmälle puolustuslinjalle" vieraillessamme Joensuun bunkkerimuseossa. Kahvilassa oli esittelykappale kirjasta ja pikaisen selailun jälkeen kirja lähti ostoslistalle. Retkemme ovat usein suuntautuneet erilaisille historiallisille kohteille ja Salpalinja on yksi niistä kiinnostavimmista. Salpalinja on yhä Suomen historian suurin rakennustyömaa. Sitä oli tekemässä enimmillään 35 000 miestä keväällä 1941 ja heitä muonittamassa oli 2 000 lottaa. Salpalinja, viralliselta nimeltään Suomen Salpa, oli Talvisodan jälkeen vuosina 1940–1941 ja 1944 Suomen itärajan läheisyyteen Virolahdelta Savukoskelle rakennettu puolustuslinja.

Kirjassa kiehtoi ennenkaikkea selkeä rakenne, hyvät ohjeet kohteisiin saapumisesta, kartat ja napakat esittelyt. Teokseen oli valittu 60 kohdetta Salpalinjalta aina etelästä Haminan ja Virolahden kohteista Savukosken pohjoisimpaan pisteeseen asti ja se tarjoaa mielenkiintoisia käyntikohteita itäiseen Suomeen suuntautuville reissuille. Kirjan avulla on löytynyt uutta tieto tutuista kohteista ja retkiemme ohjelmaan on noussut kokonaan uusiakin paikkoja. Kirja on helposti matkaan otettavan kokoinen ja sisältää kaikista kohteista maastokartan. Osittain vuonna 2005 julkaistu teos on jo vanhentunut, esimerkiksi Savonlinnan Purnuvuoren osalta tekstistä ja kuvista puuttui maininta paikalle tuodusta entisöidystä ilmatorjuntatykistä. Joka tällähetkellä on selkeästi kohteen yksi mielenkiinntoisimmista nähtävyyksistä.


Kirja on kuitenkin ehdoton hakinta Salpalinjaa kiertäville. Kohdekuvaukset ja autenttiset valokuvat tuovat syvyyttä kohteisiin tutustuttaessa. Jos nostavat aivan uusia kohteita pysähdyspaikoiksi ja päiväretkien kohteiksi. Ihan kaikkia mielenkiintoisia kohteita työryhmä ei ole kirjaan nostanut ja esimerkiksi Savonlinnassa pappani sotahistoriapolkue kulkiessamme jopa Purnuvuorta mielenkiintoisemmaksi kohteeksi nousseet Kongosaaren luolastot puuttuvat kokonaan. Tavoitteena ei kuitenkaan liene esitellä kaikki mielenkiintoisia kohteita vaan nostaa esille maantieteellisesti kattavasti esiin Salpalinjan erikoisuus, massiivisuus ja merkitys Suomen historiassa. 
Kirja on valikoimissa muutamissa verkkokaupoissa ja hinta on 28-31 €. 184 sivuisesta, 60 kohdetta esittelevästä kirjasta kohtuullinen hinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti