Sivut

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Laanilassa savotan ja kullanhuuhdonnan mailla

Laanila sijaitsee vain muutaman kilometrin Saariselästä etelään ja on oivallinen retkikohde lapsiperheelle kesäaikanakin. Laanilan savottakahvilassa on tarjolla paitsi savottahistoriaa museossa myös herkullisia leivonnaisia, virvokkeita ja keittolounasta. Söimme viisihenkisellä porukalla keittolounaan (Inarijärven siikakeittoa tai jauhelihakeittoa) ja ruoka oli niin hyvää, että varmasti tulemme Laanilaan ruokailemaan toistekin. Hyvää ja halpaa - harvoin sellaiseen törmää, vaan Laanilassa kyllä.


Laanilan savottakahvilan ympäristö oli myös todella mielenkiintoinen. Alueella oli paljon opasteita mm. historiallisesta Ruijan tiestä, joka on aikanaan kulkenut Laanilan läpi sekä partisaanien hyökkäyksestä. Savottakahvilan piha-alueelta löytyi keinujen lisäksi ihana lampi ja pieniä puroja, jotka kutsuivat lapsia leikkimään. Pihasta lähti myös mielenkiintoisia patikkareittejä, joista valitsimme Prospektorin kesäreitin, koska lapset olivat mukana ja takana oli kaikilla jo useita patikointipäiviä. Mittaa reitille olisi tullut noin 2 km ilman harhaan kävelyä, joka nosti meillä reitin pituutta jonkin verran. 


Normaalisti meille todella harvoin tapahtuu harhaan patikointia, mutta Laanilan alueella kartat eivät enää täysin pitäneet paikkaansa uusien teiden ja uudisrakentamisen vuoksi. Niinpä Prospektorin reitin alkupäätä piti etsiä kartan ja kompassin kanssa jonkin aikaa. Lopulta tajusimme, että pieni kärsivällisyys olisi auttanut - olimme alunperin olleet lähes aloituspisteessä, mutta emme uskoneet lopulta itseemme tarpeeksi.


Prospektorin lenkki oli helppoa maasto ja vaikka maisemat eivät järin kummoisia matkalla olleet, oli päätepiste sitäkin mielenkiintoisempi. Luttojoen varrella olevaan kallioon tehtiin vuosina 1902-1904 yli 50 metriä syvä kaivoskuilu. Kaivoskuilun päälle on rakennettu uudelleen tupa ja kuilusta voi edelleen kuulla työn äänet ja työmiesten voihkeen. Hiukan jopa aavemaista, mutta mielenkiintoinen pala pohjoista historiaa.


Laanilasta lähtee myös mielenkiintoinen vajaan 8 km pituinen kultareitti eikä kävellen siirtyminen Saariselällekään ole montaa kilometriä. Laanila onkin todella mielenkiintoinen kohde poikettavaksi Saariselän matkailijalle. Liian usein näistä jännittävistä kohteista vain ajaa ohi. Laanilassa on myös kultaan liittyvää ohjelmapalvelutoimintaa ja mahdollisuus majoittua edullisesti savottakämpässä. 


Budjetti:
  • Viiden hengen keittolounas 33 €
  • Kahvit/limsat ja kahvileivät koko porukalle 20 €Plussat:
  • Savottakahvilassa hyvät ruoat ja kahvileivät edulliseen hintaan, pihalla on katseltavaa ja touhuttavaa lapsille
  • Savottamuseo kahvilan yhteydessä mukava lisä kokonaisuuteen
  • Helposti saavutettava Saariselältä sekä pyörällä, hiihtäen että kävellen
  • Prospektorin reitti sopii hyvin lapsiperheelle ja kaivos on jännittävä kohde kaikenikäisille


Miinukset:
  • Alueen opastus oli jo aikansa elänyt, tienvarren opastustaulut olivat kuluneet jo melko huonoon kuntoon
  • Uudisrakentaminen ja tielinjaukset hankaloittivat reittien hahmottamista maastostaEi kommentteja:

Lähetä kommentti