Sivut

maanantai 5. joulukuuta 2016

Pöyliövaara ja surullinen Lähdelammen laavu

Luonto ja retkeily herättää tunteita, useimmiten onneksi positiivisia. Ihan aina näin ei kuitenkaan ole. Kävimme ulkoilemassa Rovaniemen keskustan läheisyydessä Pöyliövaaralla kuulaana syyspäivänä. Pöyliövaara itsessään oli oikein mainio retkeilykohde: lähellä kaupunkia, helposti saavutettavissa ja silti tarpeeksi syrjässä, jotta siellä pääsee nauttimaan luonnonrauhasta.


Alueella on nähtävissä luonnon lisäksi myös monenlaisia historiallisia kohteita aina saksalaisten sota-ajan varustusten raunioista vanhan hyppyrimäen muistolaattaan. Ja todistettavasti kalliolla on retkeilty ennenkin, ainakin vuonna 1853, jolloin maisemiin ihastunut retkeilijä on nakuttanut kallion pintaan edelleen näkyvät nimikirjaimensa.


Erityisen hienoa reitillä oli maiseman monet kerrokset - keskellä metsää mukavaa parisuhdekuvaa ottaessa voi nähdä kaupungin silhuetin takana. Tästä syystä rakastan Rovaniemeä. Koskaan emme ole kovin kaukana luonnosta.


Kävelylenkin lopuksi piipahdimme Lähdelammen laavulla. Etiäinen mainostaa laavua helposti saavutettavaksi kohteeksi kaupungin lähellä sekä lapsiperheille että liinkuntarajoitteisille. Nykyisessä kunnossaan paikkaa ei voi kuitenkaan suositella yhtään kellekään. Laavulla on selvästi käyty rikkomassa paikkoja, mutta myös hoitamattomuudesta johtuvaa rapistumista on havaittavissa joka paikassa.


Periaatteessa paikka on oikein ihana. Lähteen rannalle rakennettu laavu ja puuvaja ovat oikein houkuttavia kohteita perheen kanssa tulistetulle. Varsinkin kun saapuminen ei vaadi kovin pitkää patikointia ja paikka on lähellä keskustaa. Lähdelammesta voisi hyvin tulla meillekin yksi lähiretkikohteiden suosikeista - mutta tässä siivossa emme toista kertaa paikalle eksy. Lampi oli sotkettu, paikat rikottu ja koko lähialue siivottomassa kunnossa.


Ehkä tämän paikan kannalta parasta olisi purkaa kaikki rakennukset ja jättää alue luonnontilaan. Näin se ainakin antaisi paremman kuvan luontokohteiden ylläpidosta kuin nykyisessä tilassaan.


Plussat:
 • Pöyliövaara ei ole mitään erämaaluontoa, mutta mukava ulkoilukohde lähellä kaupunkia
 • Helposti saavutettava kohde lähes keskustan tuntumassa
Miinukset: 
 • Alue on osittain siivoton, Lähdelammella vierailun jälkeen oli vain paha mieli
 • Rovaniemi on pullollaan upeita lähikohteita, joten Pöyliövaara on mukavaa vaihtelua, mutta ei erotu edukseen vertailussa muihin kohteisiin

1 kommentti:

 1. Terve!
  Surullista että lähdelampi on noin hylätty, veikkaan sen johtuvan siittä, että sitä huolsivat läheisen luonto-oppilaitoksen oppilaat koulutyönä, ja koulu on sittemmin siirretty pois ja laavu varmaankin jäänyt oman onnensa nojaan :/
  t.Anni

  VastaaPoista