Sivut

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Äkäslompolo - seitsemän tunturin kylä

Kun tilaisuus pidennettyyn viikonloppuun aikuisporukassa tarjoutuu, on siihen tartuttava kaksin käsin. Tällaisen mukavan sattuman seuraamana pääsimme pidennetyksi viikonlopuksi Äkäslompoloon (seitsemän tunturin kylään) ensilumille. Majoituimme Agrologien liiton Ylläs-Agrolan pieneen osakkeeseen ja oikein mukavasti pikkuinen mökki tarpeitamme palvelikin. Tavoitteena oli ottaa pieni irtiotto arjesta ja nautiskella ulkoilusta, johon Äkäslompolo tarjosikin loistavat puitteet.Ensimmäinen ilta kului lähialueeseen tutustumisessa ja kävimmepä kurkkaamassa Jounin kauppaakin, jota olemme facebookissa fanittaneet. Ei näkynyt Sampoa vaan saimme hankittua eväitä ja retkeilykartan seuraavan päivän urakkaan. Päätimme nimittäin huiputtaa Ylläksen. Seuraavana aamuna suuntasimmekin polkua pitkin kohti tunturia, vaan ensin pysähdyimme Metsähallituksen luontokeskus Kellokkaaseen. Harmiksemme kahvila ei ollut auki (kuten ei sesonkiajan ulkopuolella kovin moni muukaan palvelu) vaan luontokeskuksen näyttelyyn pääsi tutustumaan ilmaiseksi. Joka oli ehdottomasti upein tähänasti kokemistani Metsähallituksen luontokeskusten näyttelyistä. Tarjolla oli lapsille ja lapsenmielisille paljon toiminnallista tutustumista alueen luontoon ja historiaan. Taidenäyttelyiden lisäksi tarjolla oli elokuvia, joista Rautavaaran ja Helismaan seikkailuita Ylläksen maisemissa oli pakko jäädä hetkeksi seuraamaan. Lisäksi yläkerrasta löytyi mukava (ja edullinen) myymälä, josta saimme ostaa matkamuistot kotiväelle.

Kellokkaaseen tutustuttuamme tarkastimme vielä reitin ja läksimme nousemaan Ylläksen huipulle vanhaa tienpohjaa pitkin. Maisemat olivat upeita, tie paikoitellen todella jyrkkä ja pisti hetkittäin hiukan puhaltamaan. Nousuun meni noin 1½ tuntia kun verkalleen nousimme. Myös polkua pitkin olisi huipulle päässyt vaan ensilumen aikaan maasto oli hiukan petollinen joten päätimme käyttää tietä. Huipulla tuuli, mutta tuli myös melkoinen voittajaolo. Hissukseen sitten laskeuduimme huipulta (718 metriä) alas ja nautiskelimme upeasta talvisesta maisemasta. Ja saimme selityksen sille, miksi Äköslompoloa kutsutaan seitsemän tunturin kyläksi :)
Äläslompolon alueella olisi ollut todella upeita luontopolkuja, esimerkiksi Varkaankurun velvopolku hoikutti erilaisina tietotauluineen ja aktivointipisteineen. Ehdottomasti kannattaa joskus palata paikalle lasten kanssa, sillä mökeiltä luontopoluille ja Kellokkaaseen on alueella yllättävän lyhyt matka. Korkeusvaihteluita toki on vaan talviaikaan pulkan kanssa voi avittaa nuorimmaisen siirtymiä, jos omat voimat eivät riitä. Vaikka matkaa Äkäslompoloon on Rovaniemeltäkin parin tunnin verran, on matkalla tutustumisen arvoisia kohteita useita. Tälläkertaa valitsimme kohteeksemme Reidar Säröstöniemen museon ja taitelijakodin. Mielenkiintoinen paikka Ounasjoen varrella Kittilän Kaukosessa, jossa taiteesta mitään ymmärtämätönkin pystyy nauttimaan kovasti erikoisesta ilmapiiristä, maisemista ja kauniista rakennuksista.
Budjetti:
 • Mökin vuokra 24 €/vrk eli yhteensä 48 €
 • Ruokailu itse tehden, lisäksi kävimme pitsalla (juomineen n. 40 €)
 • Pääsymaksu Reidar Särestöniemen museoon 20 €
 • Tuliaiset ja kortit 22 €


Plussat:
 • Mahtavat maisemat ja lapsille sopivat retkeilyreitit
 • Upea luontokeskus Kellokas, johon on ilmainen sisäänpääsy
 • Kaikki palvelut Äkäslompolon alueella kävelymatkan päässä
 • Sesonkiajan ulkopuolella mukavan rauhallinen kohde


Miinukset:
 • Lomakohteen kohtuullisen arvokas hintataso
 • Korkeuserot tekevät liikkumisesta jalan varsinkin pienemmille lapsille raskasta
 • Kauas on pitkä matka - siirtymiseen saa varata reilusti aikaa ja polttoainettaEi kommentteja:

Lähetä kommentti