Sivut

tiistai 28. lokakuuta 2014

Lapsiperheen retkeilyopas - viiden tähden hankinta

"Rakas Joulupukki, muistathan minua tänä jouluna..."

Karttakeskuksen vuonna 2014 julkaisema ja Jouni Laaksosen kirjoittaman Lapsiperheen retkeilyopas ilahdutti minua suunnattomasti ilmestyessään. Niin vähän suomenkielistä kirjallisuutta on julkaistu lasten kanssa retkeilystä (mielestäni ei siis ollenkaan) ennen tätä teosta. Ajatus kirjan hankkimisesta kuitenkin unohtui kiireisen syksyn hulinoissa, mutta Savonlinnassa syyslomalla kirjastoon eksyessäni kirja odotti minua uutuuksien hyllyssä. Päätin tutustua kirjaan ensin kirjastoversiona, jonka jälkeen tekisin päätöksen hankinnasta.Kirjassa ensimmäisenä huomioni kiinnitti mukavan kompakti koko (sopii reppuun matkaan) ja mukava kuvitus (kettu joka seikkailee lapsiperheen mukana eri kohteissa). Hypistellessäni kirjaa sen kierreselkä tosin hiukan arvelutti, sillä kirjaston versiossa sivut olivat osittain jo irtoamassa. Toisaalta kierreselkä mahdollistaa kirjan kunnollisen selailun ja aukipitämisen tietyn sivun kohdalta. Tuskinpa ajatuksena on kirjaa lukea kerralla läpi vaan paremminkin tutkiskella ajan kanssa.

208-sivuinen opus jakautuu selkeästi kahteen osaan. Ensimmäisessa osassa (sivut 1-19) kerrotaan lyhyesti retkeilystä yleensä. Mukana on lyhyesti retkeilyn turvallisuuteen ja varustukseen liittyviä perusasioita. Tärkein sanoma lienee, että maalaisjärjen käyttö on sallittua vaan toki joitakin käyttökelpoisiakin vinkkejä kirjasta löytyy. Mutta sille, joka hakee varsinaista retkeilyopasta varusteluetteloineen ja nuotionteko-ohjeineen lapsiperheelle ei tämä kirja ole oikea valinta. Lapsiperheen retkeilyoppaan paras anti on ihan muualla, nimittäin retkeilyreittien esittelyssä.

Loppuosa kirjasta (sivut 20- 208) onkin lapsiperheille sopivien retkikohteiden esittelyä. Jos joku odottaa saavansa kattavan listan kaikista Suomen retkeilyreiteistä käsiinsä pettyy - niin epärealistista toivetta ei luonnollisesti edes pysty toteuttamaan. Kyseessä on retkeilyideoiden ja erilaisten mahdollisuuksien esittely. Erityisesti kiitän kuitenkin kaikkien maakuntien kohteiden tasapuolista esittelyä. Myös pohjoinen Suomi (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa) on otettu mukaan. Yhteensä 24 kohdetta 80 esitellystä kohteesta on tältä alueelta ja jo se saa minut rakastumaan tähän kirjaan!Pohjoisen kohteina ovat Pohjois-Pohjanmaalta Kalajoen hiekkasärkät, Hailuoto, Sanginjoen ulkoilumetsä, Kylmäluoman retkeilyalue, Näärängänvaara, Oulangan kansallispuisto (esitelty meloen ja patikoiden). Kainuulaisia kohteita kirjassa ovat Rokuen kansallispuisto, Vuokatin huippukierros, Hiidenportin kansallispuisto, Lentuenkosken luonnonsuojelualue, Hepoköngäs ja Hossan retkeilyalue. Lapista puolestaan ovat esiteltäviksi päässeet Martimoaapa, Riisitunturin kansallispuisto, Aavasaksi, Napapiirin retkeilyalue, Pyhä-Luoston kansallispuisto, Pakasaivo, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Urjo Kekkosen kansallispuisto, Mallan luontopuisto ja Kevon reitti.

Liststa huomaa jo, että moni todella viehättävä pohjoisen kohde on jäänyt huomioimatta. Toisaalta se ei ole puute, sillä jo kaikkien maakuntien mahdollisuuksien ja eri vuodenaikojen retkeilyn huomioiminen tekstissä on suuri saavutus. Lisäksi jokaisesta kohteesta on olemassa reittikartta sekä linkki verkkosivuille, josta on saatavissa lisätietoa. Tällaisen oppaan kanssa kelpaa kyllä aloitella retkeilyharrastusta. Eikä sen hankinta mene todellakaan hukkaan vaikka osan esitellyistä kohteista olisi jo kiertänytkin.

Budjetti:
  • Kirjan hinta n. 30 €

Plussat:
  • Kirja on edullinen hankinta ja tuo uusia ideoita retkien suunnitteluun
  • Itselleni päällimmäiseksi jäi idea retkiluistelusta vanhempieni kotiseudulla - menee tulevaisuudessa varmasti toteutettavien kokemusten joukkoon
  • Hyvät kartat ja koko Suomen tasapuolisesti kattava retkeilyalueiden esittely
  • Hauska kuvitus ja helppo luettavuus
Miinukset:
  • Kierreselkä arveluttaa - kestääkö kulutusta ja repussa mukana kantamista
  • Todella hyviä pienempi reittejä listalta puuttuu - vaan senverran seikkailumieltä on itse kussakin oltava että ne paikannetaan ihan itse ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti