Sivut

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Parhaita kursseja ja hyvää seuraa

Vuonna 2011 tuli Naisten Valmiusliittoja Maanpuolustuskoulutusyhdistys minulle tutuksi vähän niin kuin vahingossa. Lupauduin valtakunnallinen NASTA-harjoituksen koulutuspäälliköksi ja aloin vasta sen jälkeen selvittämään, mihin tuli lupauduttua. Termistö sekoitti aluksi vaan toiminta koukutti. Ensimmäinen NASTA-harjoitukseni oli WILMA 2011 Lappeenrannassa, jossa osallistuin maastotaitokurssille. Ja koukkuun jäin niin että napsahti. Myöhemmin ystäväni Minna, jonka sain houkuteltua toimintaan mukaan, kuvaili tunnetta seuraavasti: "Yksin menin, mutta jälkensä minuun jätti moni." Toiminta on mukavaa, yhteisöllistä, opettavaista ja jättää varmasti reppuun monenlaisia varautumisen ja turvallisuuden taitoja.



Tässä vuosien varrella MPK:n (Maanpuolustuskoulutusyhdistys), Naisten Valmiusliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhdessä tai erikseen järjestämillä kursseilla on tullut vuorokausia kasaan yli 80. Paljon on toki muitakin aiheita käyty läpi ja itse ole toiminut paitsi kouluttajana, kurssinjohtajana ja harjoituksenjohtajana niin edelleen myös kurssilaisena. Olen yöpynyt taivasalla, hiihtänyt paukkupakkasessa pitkin Pohjanmaan soita ja yöpynyt puolijoukkueteltassa, opiskellut jatkokurssilla hätämajoitteen tekoa ja viettänyt aivan huikeita hetkiä mukavassa porukassa. Kun tälle touhulle antaa pikkusormen, se vie paitsi käden myös sydämen.


Oleellisinta on kuitenkin, että varautumisen ja turvallisuuden kurssit, joihin maastokurssitkin pääasiassa kuuluvat, ovat kaikille avoimia. Niin naisille kuin miehillekin, ikään ja sosiaaliseen asemaan katsomatta. Naisten Valmiusliitto ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys tarjoavat yhdessä NASTA-harjoituksia, joissa ohjattuna käydään maastotaitojen perusasioita läpi. Lisäksi tarjolla on laaja repertuaari muuta kurssitarjontaa aina itsepuolustuksesta liikenneturvallisuuteen ja vesillä selviytymisestä tietoturvaan. Sain äitinikin innostumaan mukaan ensin maastotaitojen ja sitten talvimaastotaitojen kurssille. Ja mukavia kokemuksia, kontakteja ja ennen kaikkea taitoja kursseilta meille kaikille on mukaan tarttunut. Perusasioiden kursseillakin on aina mukaan tarttunut uutta intoa pakata reppu ja lähteä reissuun. Ja jatkotason kursseilla on päässyt haastamaan itseään.


Budjetti
  • Kursseilla hinta on yleensä 20 €/vrk, joka pitää sisällään koulutuksen, varustuksen, muonituksen ja yöpymisen - pitkän viikonlopun kurssin hinta on siis yleensä 60 €


Plussat

  • Kursseja on monen tasoisille ja osa on pelkästään naisille, osa taas sukupuoleen katsomatta kaikille
  • Peruskursseille uskaltaa mennä aidosti kuka tahansa, ikähaarukka on 15-80 ja kaikki ovat tervetulleita mukaan kunhan vain kurssin pohjavaatimukset (jos sellaisia on) täyttyvät
  • Yhdessä tekemällä ja kokemalla oppii parhaiten
  • Harjoituksia ja kursseja toteutetaan joka puolella Suomea
  • Kaikki on valmiina  varusteita myöten ja kurssit ovat suhteellisen edullisia


Miinukset

  • NASTA-harjoitusten kurssit ovat todella suosittuja ja ilmoittautumisen kanssa pitää ennakoida - suosituimmat kurssit täyttyvät parissa tunnissa ilmoittautumisen alettua
  • Perustason kursseilla ei välttämättä leiriydytä vielä "oikeissa olosuhteissa" vaan varuskunta-alueella metsän tuntumassa - kynnys on matala osallistua, mutta jos kaipaa autenttista rämpimistä, kannattaa ilmoittautua jatkotason koulutukseen
Naisten Valmiusliitto

MPK - varautumis- ja turvallisuuskoulutus


Vinkit

Vuonna 2015 järjestetään 
  • valtakunnallinen jatkotason harjoitus SoMa Heinuvaarassa Lapissa elokuun lopussa
  • valtakunnallinen NASTA-harjoitus Syyslento Tikkakoskella syyskuussa
  • paljon paikallisia MPK:n kursseja (mm. Korouoman vaellus Posio-Ranualla ja Maanpuolustusnaisten liiton jotos Virpiniemessä)
  • tutustu koulutuskalenterissa tarjontaan
Vuonna 2016 järjestetään
  • valtakunnallinen NASTA-harjoitus Varvara Haminassa keväällä
  • valtakunnallinen NASTA-harjoitus Hoikka Kajaanissa syksyllä
  • paljon paikallisia MPK:n kursseja
  • tutustu koulutuskalenterissa tarjontaan vuoden -16 alussa




2 kommenttia:

  1. On kyllä hyvä, että tällaisia erilaisia turvallisuus- ja harjoituskursseja järjestetään. Tuttukin mainitsi, että heillä on GWO ART training edessä. Tämä on kuitenkin vain työntekijöille. Onko tämä kurssi semmoinen, jonne voi kaikki osallistua?

    VastaaPoista
  2. On juuri sellaisia kursseja, kannattaa tarkastaa MPK:n ja Naisten Valmiusliiton verkkosivuilta, mitä tällä hetkellä on tarjolla eri puolilla Suomea.

    VastaaPoista