Sivut

torstai 23. kesäkuuta 2016

Historiallisen Impilinnan tunnelma lumoaa

Yksi alkukesän upeimmista käyntikohteista ei ole varsinaisesti retkeilyyn liittyvä. Vaan kokonaisuudessaan niin upea kohde, että siellä kelpaa vierailla myös lasten kanssa. Osuuskunta Seppälän Impilinna pyörittää Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipisteen yhteydessä entisestä karjanhoitokoulusta entisöityä kartanoa. Tarjolla on pitopalveluiden ja tilavuokrauksen lisäksi kahvia ja suomalaisista raaka-aineista ja villiyrteistä tehtyjä laadukkaita lounaita edulliseen hintaan. Impilinnasta onkin tullut kohde, jossa käyn huokaisemassa arjen paineiden keskellä, nauttimassa historian siipien havinasta ja ympäröivän luonnon kauneudesta. Ja lapsille paikka on myös erityisen tärkeä - onhan se osa äidin työpaikkaa ja sen historiaa.


Impilinnan piha-alueen etupuoli on rakennettu barokkipuutarhan muotoon. Suunnittelussa on historian havinaa, sillä malli on alkuperäisen puutarhan malli nykyaikaistettuna. Kuitenkin alkuperäistä hyötypuutarhan ajatusta ei ole unohdettu suunnittelussa. Metsän reunassa puolestaan on perinnepuutarha, tervahauta ja lampi, jonka taakse avautuu liito-oravienkin asuttama metsä ja golfväylät. Ja tien toisella puolella laiduntaa kyyttökarja. Mieli lepää ympäristössä, jossa vehreys, luonto ja historia kohtaavat toisensa.


Seppälän koululla on mielenkiintoinen ja vaiherikas historia. Seppälä on Kainuun vanhin ammatillinen oppilaitos, joka on perustettu vuonna 1897. Koulun perustamisen kimmokkeena olivat 1800-luvun lopun katovuodet. Tällöin päätettiin, että viljanviljelyn sijaan ryhdytään kehittämään karjataloutta ja tähän tarvitaan maatalouskoulutusta.Seppälällä oli viime vuosisadan alkupuolella suuri rooli kainuulaisten opillisen sivistyksen kohottajana. Koulutuksen ohella Maanviljelysseuran Ilmari Kiannolta tilaaman Nälkämaan laulun ensimmäinen julkinen esitys oli Seppälässä 21.12.1911. Talvisodan aikana Seppälän Impilinnassa oli Pohjois-Suomen rintaman esikunta kenraalimajuri Viljo Tuompon johdolla. Seppälästä käsin johdettiin mm. Suomussalmen, Raatteen ja Kuhmon taistelut.


Remontoitu Impilinna on pieni pala luksusta arjen keskellä. Lounas maksaa 9 €, mutta ympäristö, jossa se nautitaan, on käsittämättömän upea. Seppälä on kokonaisuudessaan kyyttö-karjan, hevosten, vehreyden ja puutarhojen ansioista suosittu retkeily- ja eväsretkikohde vain kolmen kilometrin päässä keskustasta. Ja nyt Impilinna kruunaa kokonaisuuden keitaaksi kapungissa, jossa vaikka pyöräilemällä voi piipahtaa maaseudun rauhassa ja nauttia historiallisen tunnelman ja nykypäivän kohtaamisesta.


Ps. Lounaslista löytyy helpoiten Facebookista. Ja Impilinnan kotisivuihin kannattaa myös tutustua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti