Sivut

lauantai 11. kesäkuuta 2016

Karhunkierroksen retkeilyopas - ehdoton hankinta

Kun Karhunkierroksen retkeilyopas tuli postissa arvosteltavaksi, olin enemmän kuin innoissani. Karhunkierros on monellakin tapaa minulle kaikista rakkain retkeilyreitti. Kun joskus kauan sitten, 14-vuotiaana, luin Anni Polvan Karhunkierroksesta kertovan kirjan "Kumpi vei sydämeni", olin myyty. Savonlinnalaisttytön oli pakko päästä vaeltamaan Karhunkierros, joten rinkka selkään ja peukalo pystyyn. Tarinassa on paljon unohtumattomia hetkiä muisteltavaksi ja niitäkin kohtia, joita ei jälkipolville ihan heti kerrota. Vaan Karhunkierros sai minut rakastumaan pohjoiseen luontoon. Ja myöhemmin varmaan myös Kuusamon mieheen, jolle Karhunkierros oli aivan yhtä rakas.


Aikanaan läksin Karhunkierrokselle ilman karttaa ja koordinaatteja, sydämessäni vain palo kokea ja nähdä Kuusamon villi ja upea luonto. Kateeksi kävi niitä nuorempia polvia, jotka voivat ottaa tällaisen oppaan mukaan. Kirjassa oli kaikki, mitä tällaiselta retkeilyoppaalta voi toivoa: kartat, reittikuvaukset, yöpymispaikat ja ohjeet Karhunkierrokselle saapumiseen. Ennen kaikkea minua ilahdutti kuitenkin kirjasta löytyvät Oulangan kansallispuiston erikoiset kasvit, eläinten jäljet ja vanhat metsät esiteltyinä. 


Kirjaan on koottu paljon Karhunkierroksen erikoisuuksia kasveista eläimiin ja kirja riittää peruspatikoijalle mainiosti kokoomateokseksi ja reissussa selailtavaksi. Lisäksi kierreselkä mahdollistaa kirjan näppärän kuljettamisen oikea kohta avattuna.


Suosittelen lämpimästi mukaan otettavaksi. Itse kierrätän oman kappaleen siskolleni koekäyttöön, sillä vanhoihin muistoihin palaaminen sai vähemmän patikoineen siskoni sydämessä syttymään saman palon kuin minulla aikanaan. Jospa kirjan autenttisen koekäytön jälkeen saisin lisää kommentteja. Kirja on kuitenkin ehdottomasti hintansa väärti (hinta pyörii noin 20-25 € ympärillä) ja jokaisen vähemmän (ja enemmänkin) Karhunkierroksella kiertäneen hankintalistalla. Suosittelen lämpimästi - sekä upeaa Karhunkierrosta että patikointia helpottavaa opasta.Valkeat vedet Oulangalla kesällä 2014. Kuva Yrjö Säkkinen.


Ps. Karhunkierros itsessään on oman postauksena arvoinen reitti. Mutta pakko tässä yhteydessä mainita, että arvostettu Brittilehti Teh Guardian valitsi vuonna 2015 Oulangan kansallispuiston 10 maailman upeimman kansallispuiston joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti