Sivut

sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Ametistien jäljillä Luostolla

Luoston Lampivaaran ametistikaivos on yksi pohjoisen suosikkikohteistamme. Kestävän kaivostoiminnan ja turismin pohjalle rakentuva ametistikaivos tarjoaa vieraille mahdollisuuden päästä kaivamaan omat onnenkivensä kaivoksesta pienellä hakulla. Parasta kaivoksessa on sen omaleimaisuus - perille pitää kävellä 2,5 km reitti ja kaivoksella ei kaiveta koneella lainkaan. Turisteille jaetaan pienet hakut ja niiden avulla jokainen pääsee kokeilemaan, millaisia ametistimöhkäleitä rakkakivien seasta löytyy.


Ametistit syntyivät 2000 miljoonaa vuotta sitten suurvuoriston uumenissa. Vuoriston kuluessa miljoonien vuosien aikana myös luolat, joissa ametistit olivat kiinnittyneinä, sortuivat. Tästä syystä ametistit löytyvät kivikosta pintakivien joukosta. 


Kaivoksen kierros alkaa Lampivaaran kahviolta, josta noustaan muutaman sadan metrin polku kaivokselle. Kierros alkaa ametistien ja alueen geologian lyhyellä esittelyllä ja sen jälkeen vieraat pääsevät kaivamaan.


Kaiken kaikkiaan Luoston Lampivaaran maisemat, geologinen historia, kansallispuisto ympärillä ja jalkaisin siirtyminen kaivokselle luovat todella erityislaatuisen tunnelman. Tuntuu, kuin siirtyisi paitsi matkassa myös ajassa jonnekin kauas, aikaan jolloin vuoristot halkoivat maatamme ja vuosimiljoonien aikana kallioperään syntyi ihmeellisiä mineraaleja.


Budjetti:

  • Olimme liikkeellä kahden aikuisen ja 16- ja 8-vuotiaiden kanssa, joten liput maksoivat 64,50 €
  • Matkamuistot 20 €
  • Kahvit ja munkit 12 €
Plussat:
  • Upea ympäristö ja kokonaisuus, jossa geologinen luento kruunasi kokemuksen
  • Jalan alueelle siirtyminen rauhoittaa ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua myös Pyhä-Luoston kansallispuistoon
  • Kestävä kaivostoiminta vaikuttaa todella hyvältä tavalta toteuttaa turismia ja kaivostoimintaa herkässä kansallispuiston ympäristössä

Miinukset:
  • Ihan pienimmille lapsille kävelymatka kaivokselle saattaa olla raskas
  • Liput isommalle porukalle ovat kohtuullisen arvokkaat, mutta toki ainakin omasta mielestämme rahalle saa vastinetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti