Sivut

tiistai 16. lokakuuta 2018

Rokua - saari, jonka meri hylkäsi

Rokuan kansallispuisto on osa laajempaa Rokuan Geoparkkia. Alue tarjoaa paitsi luonnosta nauttivalla upeita ja vaihtelevia patikointimaastoja, myös luonnon oman luennon jääkaudesta.

Oivallinen retken aloituspaikka niin Rokualle kuin muissakin kansallispuistoissa on luontokeskus. Rokuan Suppa on kohtuullisen suppea vaan tarjolla on hieno läpileikkaus alueen geologisesta ja historiallisesta menneisyydestä. ja toki tarjoaa kiinnostuneelle paljon luettavaa, lapsille touhuttavaa ja kahvion huokaisulle ja herkuttelulle.
Aikuisten reissulla asuntoautolla majoituimme Rokuan Hovin leirintäalueelle ja kiersimme reilun 9 km lenkin, joka sisälsi Rokuan sydämen reitin sekä piipahduksen Pookivaaralla. Lasten kanssa tarjolla on myös helpompia reittejä. Halusimme kuitenkin nähdä Suomen syvimmän supan, Syvyyden kuilun ja nousta alueen korkeimmalle vaaralle ja nähdä palovartijan mökin ja tornin.


Rokuasta kiehtovan tekee kuiva kangasmaasto, suppien pohjille muodostuneet pienet suot, helppokulkuiset reitit ja samalla korkeuserot. Alueella on helppo ja mielenkiintoinen liikkua ja meitä molempia kiehtoo lapsuutemme maisemista tutut hiekkareitit, jäkäläkankaat ja männiköt. Rokualla on kuitenkin maiseman lisäksi osattu upealla tavalla tuoda infotauluissa esille se, miten jääkausi näyttäytyy edelleen maisemassa. Taulujen tekstejä ja kuvia tutkimalla pystyi helposti hahmottamaan jäämassojen liikesuunnat, hiekkaharjanteiden synnyn ja esimerkiksi suppa-alueiden muodostumisen.


Rokuan Geopark valittiin vuoden 2018 retkeilykohteeksi, enkä yhtään ihmettele. Unesco-kohteena se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia luonnosta ja historiasta - ja myös historian kerroksista. Esimerkiksi Pookivaaralla on nähtävissä sota-ajalta ilmavalvonnassa olleiden lottien korsun jäänteitä ja Keisarintiellä aistia 1600-luvun kauppamiesten elämää. Ja samalla tutustua kivikautiseen elämään alueella yhtä aikaa kun jääkauden geologiset jäljet hämmästyttävät mittakaavallaan.


Budjetti:
  • Majoitus 35 € (yksi yö, kaksi hlö) omassa asuntoautossa Rokuan Hovissa
  • Ruokailu itse tehden

Plussat:
  • Upea maisema, jossa historian eri kerrokset näkyvät
  • Suppa on mukava paikka aloittaa retkeily
  • Geoparkin ansiosta alueella on todella mielenkiintoisia ja informatiivisia opastauluja ja mahdollisuus oikeasti oppia ja ymmärtää geologista historiaa
  • Myös lyhyitä reittejä esteettömyyttä toivoville ja ihan pienten lasten kanssa liikkuville löytyy. Reitteihin kannattaa tutustua etukäteen Luontoon -sivustolla
Miinukset:
  • Majoitusta oli syksyllä vähän hankala löytää, mutta Rokuan Hovi mahdollista majoituksen asuntoautossa, vaikka alue olikin kiinni jo saapuessamme (tästä paljon plussaa)
  • Paikoitellen reitissä on kulumaa vaan toisaalta eroosio alueella on varmasti rankkaa ja haastaa myös porrasrakenteiden ja reitistön kunnossapidon
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti