Sivut

torstai 9. heinäkuuta 2015

Arktikum ja Pilke - Rovaniemen loistavat perhekohteet

Hiukan sateisena heinäkuun päivänä päätimme pitää lasten kanssa luontoon liittyvän teemapäivän sisätiloissa. Rovaniemellä on nimittäin lyömättömien kaksikko ihan keskustan tuntumassa vierivieressä, joissa vierähtää lasten kanssa helposti tovi jos toinenkin. Pilke on metsään keskittyvä tiedekeskus, jossa on näkemistä ja kokemista varmasti koko perheelle.


Pilke keskittyy metsien monikäyttöön ja jo lippujenostovaiheessa lapsille kerrottiin, että kaikkea saa (ja pitää) koskea ja koettaa. Vanhin lapsista lähti etenemään kronologisesti tietoperustan kartuttaminen tähtäimessään pisteeltä toiselle. Keskimmäinen etsiskeli toiminnalliset pisteet aina ampumisesta karaokealaulantaan ja nuorimmainen bongasi paikat, joissa pysty leikkimään. Tarjolla oli monipuolista tietoa, leikkimahdollisuuksia, toimintaa ja ennenkaikkea hyviä levähdyspaikkoja äidille. Muutaman kerran piti jopa leikkimisen ja oppimisen ohessa oikaista pitkälleen, ja nostaa jalat kohti kattoa...


Pilkkeen jälkeen suuntasimme naapuriin eli Arktikumiin. Myös Arktikum on tiedekeskus yhdistettynä museoon ja näyttelyissä on esille pohjoisen elämäntapa. Pysyvissä näyttelyissä Pohjoisen keinot esittelee pohjoisen elämäntavan syntyä ja Lapin historiaa. Muuttuva arktis puolestaan on hyvin toiminnallinen ja monipuolinen, erityisesti lapsia kiinnostava pohjoisen olosuhteita ja elämäntapaa esittelevä näyttely. Revontuliesitys patjoilla maaten, erilaiset rakentelu- ja tehtäväpisteet ja ennenkaikkea neuvonnasta saamamme eri-ikäisille lapsille suunnatut tehtävämonisteet hurmasivat lapset. Etsimme nuorimmaisen kanssa esimerkiksi majavaa ja pohdimme jyrsiikö se luuta, puuta vai kuuta. Ja tytöt tutustuivat tehtävien avulla syvällisemmin näyttelyyn ja pohjoisen eläimiin ja elämäntapaan.Toimintaa ja opittavaa Arktikumissa on niin paljon, että vanhin lapsista hiukan tuskastuneena totesi, että tänne tullessa pitäisi aikaa olla ainakin kaksi päivää. Kuitenkin kahvilasta saamillamme syötävillä jaksoimme hyvin ja tutustuimme vaihtuvista näyttelyistä siihen, jota alunperin olimme päättäneet tulla katsomaa. "Olimme ystäviä" kertoo saksalaisten ja suomalaisten kohtaamisista Lapissa sotavuosien aikana. Näyttely kiinnosti myös lapsia, olihan se rakennettu Arktikumin tyyliin osallistavaksi ja siihen liittyi lyhytelokuva poltetusta Rovaniemestä. Lapset äänestivätkin päivän loputtua tämän näyttelyn päivän kiinnostavimmaksi :)Päivän päätteeksi kävimme noutamassa neuvonnasta tehtävärastien kiertämisestä palkinnot (tytöt valitsivat norppa-avaimenperät ja Otso nipun kortteja) ja kartutimme lasten kirjahyllyä pohjoisen shamanismia ja Lapin sotaa käsittelevillä kirjoilla. Hankala on äidin tuollaisia matkamuistopyyntöjä vastustaa... Ja sitten suuntasimme kävellen ja pyöräillen kohti kesän kotiamme. Pilke ja Arktikum kuuluvat kuitenkin mielestämme ehdottomasti Rovaniemellä myös lapsiperheiden kohdelistalle - saahan niihin ostettua edullisen yhteislipun, jolloin molemmissa paikoissa ei edes tarvitse käydä samana päivänä.


 Budjetti:
  • Yhteislippu yhdelle aikuiselle ja 6-, 12- ja 13-vuotiaille lapsille molempiin kohteisiin 31 euroa
  • Matkamuistot (2 kirjaa ja magneetti 22 euroa)
  • Syömiset ja kahvit kahvilassa 15 euroa
Plussat:
  • Todella monipuoliset ja toiminnalliset kohteet ihan vierekkäin keskustassa, joissa kaikenikäiset viihtyvät
  • Kohteisiin pääsee melko edullisesti kimppalipulla, johon kolmanneksi voisi ottaa Korundin
  • Tietoa näihin kahteen kohteeseen on sisällytetty toiminnan ja tekemisen lisäksi niin, että meinaa tulla ähky
Miinukset:
  • Varsinaisesta miinuksesta ei ole kyse, mutta tarjontaa kahdessa tiedekeskuksessa on niin valtavasti, että mitenkään ei kaikkeen pysty yhden päivän aikana paneutumaan. Pääasia on kuitenkin, että lapset saavat touhuta mielenkiintoisissa pisteissä ja jokaiselle on tarjolla jotakin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti