Sivut

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Hurmaavat hiidenkirnut

 Rovaniemellä sijaitsevat hiidenkirnut kuuluvat alueen ehdottomiin perhekohteisiin. Kemin itäpuolen tien varressa sijaitseville kirnuille on vain 22 km:n matka keskustasta, mutta ne tarjoavat monenlaista seikkailua ja tietoa lapsille sekä aikuisille. Sukulanrakan hiidenkirnut ovat jääkauden jäänteitä ajalta, jolloin mannerjäät sulivat. Alueella on 14 erikokoista kirnua, joista kolmella suurimmalla on pahaenteiset nimet: Paholaisen liemikirnu, Ison hiiden piilopirtti ja Piispa Hemmingin kirnu. Paholaisen liemikirnu on suurin Suomesta löydetty kirnu ja sillä on syvyyttä yli 15 metriä.


Alueella näkyvät jääkauden jäljet monella tavalla ja alueelle on pystytetty opasteita, jotka kertovat hiidenkirnujen synnystä. Valitettavasti alueen ylläpito on hiukan haasteellista ja vaikka paikallinen kyläyhdistys tekee parhaansa, olivat opasteet nurin ja osa kirnuista kesän sateiden jälkeen täynnä vettä. Kyläyhdistys oli kuitenkin tyhjentänyt suurimmat kirnut ja niitä pääsi ihastelemaan kaikessa komeudessaan.Alue oli kuitenkin sopivaa seikkailumaastoa lasten kanssa. 5-vuotiaalle osa nousuista ja laskuista oli jopa liian haasteellisia, mutta yhteistyöllä pienintä saatiin turvallisesti nosteltua lohkareille ja tuettua laskeutumisissa. Hiidenkirnuille pääsee autolla ja kaikki kirnut pääsee katsomaan hyvin lyhyen (vaikka nousuja ja laskuja täynnä olevan) lohkareretkeilyn aikana. Portaita maastosta löytyy, mutta turvarakenteet alkavat olla jo hiukan aikansa eläneitä eikä kaikissa paikoissa ole aitauksia ollenkaan. Hyvin pelokkaiden vanhempien ei ehkä kannata tälle retkelle lasten kanssa lähteä, vaan jos mukana on reipasta retkeilymieltä ja tervettä järkeä, niin kohde on mitä mainioin.Alueelta löytyy kyläyhdistyksen ylläpitämä (ja lukittu) vuokrakota, jonka voi halutessaan vuokrata. Muuta tulentekopaikkaa ei ole, mutta pieni pöytä eväiden syömistä varten löytyy. Varsinainen päiväretkikohde kyseessä ei siis ole, vaan enemminkin paikka, jossa käydään lyhyellä seikkailuretkellä luonnossa - unohtamatta lyhyttä oppimäärää jääkauden jäljistä Suomen luonnossa. 


Budjetti:
  • Ilmainen retki
Plussat:
  • Huikea kohde täynnä jääkauden jälkiä - suuret hiidenkirnut mykistävät sekä lapset että aikuiset
  • Seikkailuhenkisille kalliolohkareet, onkalot ja näköalat tarjoavat todella kiehtovan luontokohteen
  • Kohteeseen pääsee helposti autolla ja lähimmälle kirnulle pääsee vaikka liikkuminen olisikin hankalaa (ihan pienet lapset ja liikuntarajoitteiset)
Miinukset:
  • Paikoitellen polut ja jyrjänteet voivat olla vaarallisia, maalaisjärjen käyttö on suotavaa
  • Sateiden kesän jälkeen osa kirnuista voi olla kokonaan veden peitossa
  • Tulistelupaikkaa ei ole tarjolla - ainakaan ihan luvallisesti (näkyi joku nuotiota maastossa silti pitäneen)
  • Alueella näkyy haasteellinen ylläpito - kaiteet ovat vanhoja ja paikoitellen rikkinäisiä ja kaikki retkeläiset eivät ole jaksaneet kantaa kotiin sitä mitä ovat mukanaan tuoneet


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti