lauantai 5. elokuuta 2017

Hossan värikallioilla - Hossassa osa 1.

Olemme käyneet Hossassa kaksi kertaa aikaisemminkin, mutta ikävien yhteensattumien takia emme ole päässeet Värikallioille. Ihanana elokuun viikonloppuna päätimme toteuttaa aikuisten oman reissun ja korjata puutteen. Vedimme pidennetyksi viikonlopuksi asuntovaunun Karhunkainalon leirinäalueelle ja tutustuimme Hossaan pidemmän kaavan mukaan. Ja ensimmäisen päivän ohjelmana olivat Värikalliot - ihan vain varmuuden vuoksi, jos vaikka meteoriitti sattuisi yöllä tippumaan tai taifuuni tuhoamaan vaunun.


Kävimme hakemassa kartan leirintäalueen yhteydessä olevasta luontokeskuksesta. Ajoimme Lihapyörteen (voi mikä nimi!) parkkipaikalle ja kiersimme sieltä käsin 8 km lenkin nimeltään "Värikallion kaarros". Reitti oli helppoa maastoa ja osin jopa esteetöntä. Hossan kansallispuistossa onkin panostettu esteettömyyteen ja pituudestaan huolimatta Värikallion reissu sopii todella hyvin lapsiperheillekin. Ja jopa hiukan kevyemmissä varusteissa kuljettavaksi.


Paikoitellen Hossassa oli havaittavissa reittien keskeneräisyyttä, mutta Värikallion kaarroksella sitä ei suuremmin ollut havaittavissa. Päinvastoin tuntui erikoiselta patikoida alueella, jossa oli niin paljon uutta. Uusia tulistelupaikkoja, halkovajoja, pitkospuita ja sorastettuja reittejä. Kaikkialta näkyi, että uuteen kansallispuistoon on panostettu. Hossassa pitkospuita on selvästi vähemmän kuin aiemmin rakennetuilla reitistöillä ja reittejä on muuteltu niin, ettei kosteikkojen ylityksiä olisi yhtä paljon kuin aiemmin. Lisäksi pitkospuita on korvattu polkujen kivituhkauksella ja sorastuksella. 


Reitti oli mukava ja nopea kulkea, luonto kaunista. Kuitenkin retken kruunasivat upeimmat koskaan näkemämme kalliomaalaukset Värikallioilla. Ei tarvinnut etsiskellä haaleita merkkejä kalliosta vaan ensimmäiset hahmot suorastaan hyppäsivät silmille. Kuvia oli myös miellyttävä katsella täysin uudistetulta, metallirakenteiselta katselulavalta. Helppoa oli siirtyä mielikuvissa tuhansien vuosien taakse ja tuntea paikkaan liittyvä pyhyys. 


Kaiken kaikkiaan ensimmäisen päivän patikkaretki oli todella miellyttävä kokemus. Muutamat vastaantulijat vaelsivat crocseissa, mutta sitä emme sentään suosittele. Mutta melko kevyissä varusteissa reitin saattoi selvittää - kunhan vettä vaan on tarpeeksi mukana. Matkan varrella kaksi laavua ja yksi kokonaan uusittu tulistelupaikka suorastaan erämaaravintolaksi kelpaavan ruokailukatoksen kera.


Budjetti:
  • Pienet eväät 3 €
  • Asuntovaunupaikka 26 €/vrk sähköllä (kaksi aikuista)

Plussat:
  • Kulttuurihistoriallisesti upea kohde
  • Uudessa kansallispuistossa Värikalliot ovat eräänlainen lippulaiva ja se näkyy reitistön kunnossa
  • Vaativuudeltaan helpohko reitti, joka sopii hyvin myös lapsiperheille
  • Esteetön liikkuminen Lihapyörteen lavalle
Miinukset:
  • Reitistön merkitseminen hiukan kesken
  • Luontokeskukselta saatava kartta on todella suurella mittakaavalla varustettu ja kohteisiin löytäminen on hiukan haastavaa sen perusteella - kannattaisi hankkia parempi kartta, ilmainen opaskartta ei riitä suunnistamiseenEi kommentteja:

Lähetä kommentti