keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Upea Vikaköngäs

Toisinaan on syytä tehdä hiukan maastotiedustelua ennen lasten kanssa reissuun lähtemiseen. Ja joskus se maastotiedustelu on oivallinen tekosyy viettää pieni hetki aikuisten kahdenkeskistä aikaa. Rovaniemen reissulla pääsin siis syksyllä koeponnistamaan Vikakönkäällä sijaitsevan Vaattunkivaaran 4 km reitin ilman lasten seuraa. Pienestä tihkusateesta huolimatta läksimme retkelle ja pianpa aurinko alkoikin paistaa ja päivä muuttui elokuisen kirpakaksi vaan kuitenkin ihanan aurinkoiseksi.

Tutustu Napapiirin luontokansioon!


Vaattunkivaaran luontpolun reitti risteili mukavassa maisemassa pitkospuita ja polkuja pitkin. Reitti oli monipuolinen ja piti sisällään joen ylityksen riippusiltaa pitkin, rehevän kasvuston ympäröimien pitkospuiden ja polkujen kulkemista ja Vaattunkivaaralle kapuamista. Polku oli kokonaisuudessaan 4 km mittainen, mutta jos reippailukärpänen olisi iskenyt, olisimme voineet kävellä Vaattunkikönkäälle asti, jossa retkeilimme lasten kanssa talvella. Vaattunkivaaran reitti oli kuitenkin paremmin aikuisten ja isompien lasten kanssa retkeilyyn sopiva eikä soveltunut lastenvaunuille ja pyörätuolille kuten Vaattunkikönkään reitti, jossa esimerkiksi kilometrin mittainen Könkäänsaaren lintupolku oli esteetöntä reittiä.


Suosittu kaunpunkia lähellä oleva kohde tuntui vetävän ihanana syyskuisena päivänä kovasti väkeä lasten ja lemmikkienkin kanssa metsään nauttimaan luonnosta. Vaikka vaaralle oli hiukan haasteellista nousta lasten kanssa, moni sisukas lapsiperhe oli ihan pientenkin kanssa ulkoilemassa. Vaaran laella jaksaminen palkittiinkin ihanalla maisemalla, näköalatornilla ja eväiden nauttimiseen varatulla levähdyspaikalla. Tulentekopaikka löytyi matkan varrelta laavulta, jonka läheisyydessä oli myös lähde. Kohde oli siis kokonaisuudessaan upea, tosin hiukan surullinen olo tuli pitkospuiden ja muiden rakenteiden kunnosta. Tuntuu, että taloudellisesti tiukka aika näkyy nykyään kaikkialla, myös erittäin suositulla Napapiirin retkeilyalueella paikkojen rapistumisena. Lopetuspisteessä oleva esteettömän kalastuksen mahdollistava Ukkoharrin kalastuspiste oli niin kulunut ja lahonnut, että parin vuoden päästä ei lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa liikkuminen enää onnistu. Mutta tällähetkellä vielä onnistuu ja paikalta löytyi myös mahtava tulentekopaikka puolilaavuineen. 

Kaikenkaikkiaan kohde oli loistava valinta päiväretkelle ja toi hymyn huulille keskellä hiukan harmaatakin syyspäivää!Budjetti:
  • Ilmainen reissu
Plussat:
  • Lähellä Rovaniemen keskustaa Napapiirille (keskustaan n. 24 km pysäköintialueelta)
  • Upeat maisemat, monipuolinen reitti, hyvin merkitty ja kartoitettu
  • Soveltuu arkiliikuntaan koko perheen kanssa, osittain myös esteetön alue
Miinukset:
  • Rakenteet osittain jo rapistuneet, näkyy ettei voimavaroja ylläpitoon riitä niin paljoa kuin tarvetta olisi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti