sunnuntai 24. elokuuta 2014

Hurmaava, erilainen Paanajärvi


Kesän 2014 eniten odotettu reissu suuntautui Venäjän puolella Paanajärvelle. Reissun suunnittelu alkoi jo hyvissä ajoin talvella, koska ryhmäviisumia piti anoa ajoissa. Reissun ja koko suomalaisen retkikunnan järjestelyistä huolehti kuitenkin ansiokkaasti kuusamolainen Mikko Ahonen, joten saimme itse keskittyä vain reissun odottamiseen ja Paanajärven kuvien katseluun. Reissuviikolla saavuimme hyvissä ajoin ystäväpariskuntamme luokse Kuusamoon, jossa piipahdimme päivän reissulla Oulangan kansallispuistossa. Tuntui jotenkin sopivalta käydä ensin samoissa maisemissa Suomen puolella ja siirtyä sen jälkeen Venäjälle. Ovathan Oulungan kansallispuisto ja Paanajärven kansallispuisto puistopari, joissa molemmissa käynti vasta avaa erämaan kokonaisuudessaan.Retkemme oli kolmen päivän mittainen. Ensimmäisenä päivänä siirryimme eksoottista tiestöä pitkin Pääjärvelle suomalaisella bussilla, jossa vierailimme Paanajärven opastuskeskuksessa. Opastuskeskuksen parasta antia oli mahdollisuus ostaa suomenkielisiä karttoja ja oppaita matkalle mukaan. Keskuksen pihalla vaihdoimme tutun ja turvallisen suomibussin vähän eksoottisempaan kalustoon ja aloitimme reippahan rytkytyskyydin, joka eteni nopeasti (lähes lentäen monttujen välillä) kohti Paanajärveä.

Ja ne maisemat, ne maisemat. Ikimetsät, erämaa ja toinen todellisuus naapurimaan puolella pysäytti. Ennen puiston alueelle siirtymistä pysähdyimme tekemään vastoja ja puistoon saavuttuamme siirryimme yhä mutkaisempaa, kapeampaa ja pienempää tietä pitkin kohti majapaikkaamme Paanajärven itäpäässä. Siistit mökit odottivat retkuettamme ja samalla kun reissun vetäjät jäivät tekemään ruokaa nuotiolle, aloimme me lämmittämään saunaa, pilkkomaan puita ja kantamaan pesuvettä saunalle. Illan hämyssä saunoimme, nautimme uskomattoman kauniin Paanajärven maisemista ja tutustuimme alueeseen jalkaisin.Toisena aamuna pääsimme tutustumaan kattilamaiseen, 24 km pitkään ja 1-1½ km leveään järveen tarkemmin. Matkakumppanini äiti oli syntynyt Paanajärvellä ja lähes kaikkien muidenkin 30 reissuun lähteneen sukujuuret olivat alueella. Matkustimme ensin pienellä laivalla oppaan tarinoita kuunnellen Ruskeakallioiden ohi Mäntykosken kuohuja ihastelemaan. Mäntykosken töyräille oli rakennettu kilometrin verran todella jykeviä pitkospuita ja portaita, joiden avulla oli helppo ihastella todella mahtavaa maisemaa ja liikkua kosken kuohujen ääreltä aina vain korkeammalle alkuähteitä kohti.Nuotiokahvien ja eväiden jälkeen jakaannuimme pienempiin ryhmiin ja läksimme seikkailemaan pitkin Paanajärveä pienillä moottoriveneillä. Ennätimme rantautua matkaseuramme sukulaistalon kivijalkaa ja leivinuunia etsimään, tutustumaan Ouluankajoen suistoon lähelle Suomen rajaa ja ihastelemaan aivan uskomattomia maisemia. Kun käännyimme Rajalan talon nurkalla ympäri, näimme paitsi pusikoituneen maiseman myös uskomattoman Paanajärven kauneuden: tyyneen vedenpintaan haijastuivat tunturien silhuetit ja luonnon herkät ja hiljaiset äänet rauhoittivat mielemme. Erämaa.


Iltapäivästä läksimme kahdestaan pariksi tunniksi patikoimaan mökkimme ympäristöön ja tutustumaan luontoon jalkaisin. Illasta palasimme töyssyisellä kyydillä Pääjärvelle, jossa majoituimme hotellissa ja nautimme naapurimaan tarjoiluista, saunomisesta ja uimisesta ihanassa lammessa (jossa astuin pullonpohjaan, halkaisin varpaani ja kiitin kovasti aina yhtä hyvin varautuvaa seuralaistani, jonka ensiapupakkaus pelasti loppureissun).

Viimeisenä päivänä piipahdimme kotimatkalla Suvannon idyllisessä kylässä jalkaisin, mukava parin kilometrin lenkki teki hyvää istumiseen väsyneelle kropalle. Vierailimme vienankarjalaisessa kodissa ja ihastelimme kauniin karjalaiskylän maisemia. Vaikka ulkoisesti elämä ei kovin rikasta ollutkaan, oli luonto ja ympärillä oleva erämaa sellainen kokemus jota kannattaa ehdottomasti lähteä naapurimaan puolelle katsomaan.Budjetti:

 • Retken hinta 325 € (sis. ruokailut, kuljetukset, kansallispuistomaksut yms.)
 • Ryhmäviisumi 78 €
 • Tuliaiset ja muut ostokset 25 €
Plussaa:
 • Uskomaton erämaaluonto!
 • Paanajärven tunnelma, reissun hyvä henki, saunomismahdollisuudet, nuotioruokailut ja kahvittelut...
 • Mahdollisuus tutustua itsenäisesti Paanajärven alueeseen sekä vesiltäkäsin että patikoiden
 • Riittävän pitkä aika reissulle, Pääjärvellä yöpyminen mahdollisti riittävän pitkän ajan Paanajärvellä ja oli myös hieno kokemus
Miinukset:
 • On vaikea antaa reissulle miinuksia asioista, jotka vain ovat miten ovat. Jos Paanajärvelle lähtee, on parasta hyväksyä se, että tiestö on heikkoa, paikallisissa busseissa ilmastointi ei toimi ja itikoitakin saattaa olla eikä ihan kaikki aikataulut voi mitenkään pitää ja suunnitelmat olla aukottomia.
 • Reissun hinnalla pääsisi äkkilähdöllä johonkin turistikohteeseen vaan tuskinpa sieltä palaisi yhtä paljon nähneenä ja kokeneena :)
 • Nälkä jäi - jospa ensikesänä vaikka Nuoruselle patikoimaan...

2 kommenttia:

 1. Mahtava kertomus.. Itse käytiin 31.7.-3.8.2014 ensin Nuorusella ja sitten Paanajärvellä. Myös viime kesänä vierailin Paanajärvellä. Kiitos !

  Heikki

  VastaaPoista
 2. Kiitos Heikki, mieltä lämmittää saada positiivista palautetta. Jaksaa jatkossakin kirjoitella :)

  VastaaPoista