Kuhmo oli Talvisodassa merkittävä taistelupaikka ja pitkin kuntaa on useita kunnostettuja taistelupaikkoja. Luonteva tapa aloittaa Talvisota-kierrosta on kuitenkin Kuhmon Talvisotamuseo. Keskustassa Kalevalan kankaalla, jossa sijaitsevat myös Kalevalakylä, luontokeskus Petola sekä hotelli Kalevala. Talvisotamuseoon pääsee edullisesti, perhelippu maksaa vain 13 €. Vaikka museo on lasten kanssa vähemmän interaktiivinen kuin Raatteenportissa, on se kuitenkin hintansa väärti. Museosta löytyy monenlaista katsottavaa, pukuja ja nukkeja sekä tarinoita alueen sota-ajasta. Kaikista eniten lapsia kiinnosti kuitenkin vieressä sijaitseva leikkipuisto - jossa kävimme ensimmäistä kertaa jo kesällä 2010, kun nyt esikouluun suuntaava retkeläinen otti ensiaskeleitaan.
Muita mielenkiintoisia kohteita ovat Jyrkänkoskella sijaitseva entisöity puolustusasema ja sen läheisyydestä monenlaista museoesineistöä sekä muistomerkki. Paikalla on myös katos ja pöytä, jossa voi syödä retkieväitä. Ja noin 500 metrin pituinen tienpätkä, jonka varrella erilaiset sodanaikaiset esineet (mm kenttäkeittiö ja tykkejä) ovat esillä.
Muita käymisen arvioisia kohteita ovat ainakin Saunajärven alueen taistelupaikat. Saunajärvelle on kunnostettu korsu ja pätkä taisteluhautaa. Lisäksi alueelta löytyy venäläisten sotilaiden muistomerkki järvenrannalta. Saunajärvellä olen käynyt työni vuoksi useita kertoja ja kuullut tarinoita alueesta. Edelleen maaperässä on paljon sota-ajan peruina metallia, ammuksia ja yllätyksiä aina lentokoneista tuntemattomiin joukkohautoihin. Alue on kuitenkin luonnonkaunista ja ehdottomasti vierailun arvoinen kohde.
Ilmaista retkeilyä lukuunottamatta Talvisotamuseon perhelippua (13 €)
Plussat:
- Kuhmo on luonnonkaunista aluetta ja sotamuistomerkit ovat pitkin kyliä - kaunis rajaseutu tulee tutuksi
- Erilaiset verkkosivut ja puhelinsovellus auttavat hahmottamaan eri taistelupaikkojen sijaintia (mobiilisovellus)
- Varsinkin Kalevalan kankaalla on lapsille museon lisäksi paljon muutakin tekemistä ja kokemista
Miinukset:
- Kuhmon taistelupaikat eivät muodosta samanlaista pienellä alueella olevaa kokonaisuutta kuin esimerkiksi Suomussalmella - omaehtoinen tutustuminen vaatii vaivaa
- Taistelupaikkojen läheisyydessä on aika vähän retkeilyreittejä tai eväiden syöntiin paikkoja. Kohteet ovatkin enemmän sellaisia, joissa on mukava piipahtaa muiden retkikohteiden ohessa nopeasti - varsinaista Talvisotakierrosta ei Kuhmoon kannata lasten kanssa suunnitella
Sota-aikana eri maiden hallitukset seurasivat tarkasti Suomen tiedotusvälineitä ja media määrättiin vaikenemaan monista asioista.
VastaaPoistaMyös sotalasten siirrot Ruotsiin joutuivat sensuroitavaksi. Väheksyviä, epäluuloisia tai arvostelevia kirjoituksia asiasta ei saanut julkaista. Kirjoittelu lähti silti siihen suuntaan, joten kaikki kielteiset kirjoitukset lasten siirrosta kiellettiin ehdottomasti.
http://lyyxem.freehostia.com/sotasensuuri.htm