keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Linnasta linnahan - Kajaanin rauniolinnan aarre

Kun linnojen makuun päästiin, ei maltettu millään jättää linnakierrostamme Olavinlinnaan. Kotikaupungissamme Kajaanissa on rauniolinna mustassa virrassa keskellä kaupunkia. Ja kun Kajaanin matkaoppaat järjestivät "Kajaanin linnan aarre" -teemalla opastetun lastenkierroksen linnaan, olivat lähtimet taas löyhässä. Kohti Kajaanin linnaan siis suuntamme vei.


 Kajaanin linna on meille tuttu retki- ja piknik-kohde, mutta opastetulla kierroksella emme linnassa olleet aiemmin käyneet. Uutta tietoa tuli siis runsaasti ja 6-vuotiaan mielestä erityisesti Pietari Brahen vaimoksi pukeutunut opas oli upea ilmestys. "Ajatella, itse Pietari Brahen, Kajaanin perustajan vaimo oppaana!". Aurinkoinen päivä oli houkutellut lähes 80 hengen yleisön ilmaiselle kierrokselle ja se aiheutti hiukan haasteita. Tytär taktikkona osasi kuitenkin aina löytää itselleen ja pikkuveljelle paikan eturivistä ja päivä oli antoisa. Tarinat Kajaanin linnan alkuperäisestä paikasta hiisien kiusaamassa Rehjansaaressa, jossa esikoistytär samaan aikaan oli leirillä, limittyivät historiallisiin faktoihin Messeniuksen vankilasta ja syrjäseutuja kiusanneista sodista.


Kierros kesti vajaan tunnin ja se huipentui "linnan aarteen" löytämiseen. Jokainen mukana ollut lapsi sai pienen muiston mukaansa ja voi sitä riemua. Linnasta kävellessämme ajatukset eivät pyörineet kuitenkaan lahjassa vaan onnettomassa Messeniuksessa, joka riutui vankityrmässään ja rauniolinnan tarinaperinteen helmissä.


Vaikka opastettu kierros oli meille Kainuussa ensimmäisiä, se ei toivottavasti jää viimeiseksi. Niin paljon enemmän kierros antoi tietoa ja innostusta kuin yksin kiertely. Erityisen kunnioitettavaa on, että Kajaanin Matkaoppaat räätälöivät tällaisia ilmaisia kierroksia erityisesti lapsiperheille. Historiaa ja paikallistietoa saadaan mukavasti siirrettyä nuoremmille polville.


Palatessamme linnasaarelta autolle, kävelimme ihanan Kyynäspääniemen ja uuden kävelysillan kautta leikkipuistoon ja nautimme joenrannan rehevästä luonnosta ja lintujen seuraamisesta. Joenranta on aina ollut yksi lempikohteistamme Kajaanissa vaan nyt se oli siistiytynyt ja kävelyteittein varsille oli ilmestynyt keinuja ja levähdyspaikkoja. Kajaani näytti meille parhaita puoliaan.


Budjetti: 
  • Reissu oli ilmainen, joskus arjen parhaat asiat eivät maksa mitäänPlussat:
  • Mielenkiintoinen kohde luonnonkauniilla paikalla
  • Opastus teki linnan tarinat eläviksi ja erityisesti 1600-luvun pukuihin pukeutuneet oppaat jaksoivat ihastuttaa lapsia
  • Edullinen kohde keskellä kaupunkia


Miinukset:
  • Linnan rauniot ovat epäsiistit, sillä päältä menevä tie vie vähän historiallista henkeä ja alue on iltaisin kohtauspaikkana - raunioille ei voi mennä ilman kenkiä pelkästään jo lasinsirujen takia
  • Rainioilla on selkeästi merkityt reitit kulkemista varten vaan moni niiltä on poikennut ja tehnyt lapsia houkuttelevia polkuja muurien päälle, josta on helppo horjahtaa
  • Opastetun retken osallistujamäärä on niin suuri, etteivät kaikki pystyneet seuraamaan opastusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti