sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Riihipiha - koko perheen retkikohde

Riihipihan talonpikaismuseo on yksi Kainuun vähiten tunnetuista perhekohteista. Vuolijoen kirkonkylän tuntumassa sijaitseva yksityinen museo on todella hieno kohde myös lasten kanssa käytäväksi. Alue on valtavan suuri ja normaaleista museoista poiketen Riihipihassa saa kiivetä, kokeilla ja veivata. Saa nousta tuulimyllyyn, traktorin päälle ja kiivetä aitan ylisille.


Riihipiha on auki kesällä säännöllisesti ja talvella tilauksesta. Hinnastosta nettisivuillakaan ei kerrota vaan parin euron luokkaa sisäänpääsy on - jos on ollenkaan. Esimerkiksi pikkujuhannuksen tapahtumaan pääsymaksua ei nimittäin ole. Ja toimintaa on todella runsaasti tarjolla erityisesti lasten mieleen.

 

Kävimme lasten kanssa Riihipihan pikkujuhannustapahtumassa jopa kaksi kertaa. Koska pääsymaksua ei ollut, kävimme molempina päivinä ihastelemassa museoaluetta, upeita luontovalokuvia, nauttimassa soppatykin antimista, katsomassa työnäytöksiä ja testaamassa nuorimmaisen palomiestaitoja. Lapset ovat tosi kiinnostuneita historiasta ja heidän kanssaan museoissa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Tällä kertaa nuorimmaisen huippuhetki oli löytää museon seinältä isoisoukin ja isoisomummon valokuvat. 


Riihipihasta löytyy maataloustyökalujen ja 1900-luvun alun maatilan pihapiirin ja sisustettujen rakennusten lisäksi mm. lotta- ja suojeluskuntamuseo, entisajan kauppa alkuperäisissä kääreissä olevine tuotteineen ja maatalousneuvojen huone. Lisäksi museoalueelta löytyy tervavene, pettulato ja tuulimylly. Sekä niin paljon muuta katsottavaa, että varmasti koko perheelle löytyy jotakin. Ja viimeistään kahvilassa voi sitten huokaista nauttimaan vanhan pirtin rauhallisesta tunnelmasta.


Jos Riihipihaan suuntaa kesällä, on pikkujuhannuksen / wanhan ajan maatalousnäyttelyn aika paras hetki. Tällöin museoalueella on toimintaa, näytöksiä ja ohjelmaa niin ettei päivä meinaa riittää. Ja kun pääsymaksua ei peritä, on tapahtuma lapsiperheelle oikein sopiva.


Ja mikä parasta (ainakin 6-vuotiaan pikkupojan mielestä), museon traktorit toimivat. Ja sitä pääsee ihastelemaan kerran vuodessa Vuolijoella, kun museotraktorit tekevät kunniakierroksen kylällä ja tuovat vanhan ajan tunnelmaa pärinällään muuten niin hiljaiselle kylänraitille.


Ps. Riihipha on myös Facebookissa. Samalla reissulla voi piipahtaa myös Otanmäen maauimalassa ja vaikkapa Otanmäen lintuvesialtaalla. Kohteita riittää myös Kajaanin laitakaupungilla, kun niitä vain osaa lähteä katselemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti