lauantai 1. lokakuuta 2016

Hiidenportin kansallispuistossa seikkailemassa

Aivan uskomattomalta tuntuu, että Hiidenportin kansallispuisto oli meiltä käymättä, vaikka se sijaitsee kotimaakunnassa. Ehkä tässäkin on käynyt niin, että lähellä olevien kohteiden kanssa tulee ajatelluksi, että ehtiihän tuota... Hiidenportti on kuitenkin yksi niistä paikoista, joita ei kannata jättää väliin. Se tarjoaa koko perheelle niin monipuolisen kohteen ja erittäin vaihtelevan maaston. Maisemista puhumattakaan.


Koska olimme liikkeellä päiväretkellä työpäivän jälkeen, päädyimme hiukan lyhennettyyn reittiin. Lähdimme patikoimaan pohjoispuolelta Palolammelta ja heti harmittelimme, kun emme ottaneet uimavarusteita mukaan. Sen verran upeasti lampi auringonpaisteessa kimalteli. Patikoimme Hiidenportille, sieltä Porttilammen laavulle eväiden syöntiin ja Kovasinvaaran kautta takaisin Palolammelle. Reitti oli kahdelle aikuiselle oikein sopiva, mutta lasten kanssa kulkeminen olisi ollut hitaampaa. Korkeuserot olivat kovia, jyrkänteet paikoitellen jopa 20 metriä korkeita ja louhikkoista polkua kulkeminen vaatii lasten kanssa varovaisuutta ja aikaa.


Hiidenportti antoi meille parastaan syyskuisena iltapäivänä. Upeat värivaihtelut, soiden mosaiikki jyrkänteiden pohjalla, mahtavat louhikot ja kalliojyrkänteet, metsälammet, Kovasinvaaran niittymaisemat sekä Palolammen harjut saivat ihmettelemään, kuinka pienelle alueelle voikin mahtua niin paljon erilaista nähtävää. Paikalla oli yllättävän paljon muitakin patikoijia vaan rauhassa erämaaluonnosta sai silti nauttia - polun varsilla ei ollut ruuhkaa.


Hiidenportissa luonnon vaihteluiden lisäksi myös historia näkyi vahvasti erilaisissa kerroksissa. Jääkauden jäljet näkyivät rotkomaisissa maisemissa, mutta myös tervanpolton jälkiä oli nähtävissä. Kovasinvaaralla näkyi maatalouden jälkiä rehevöityneellä niityillä ja kivijaloissa. Ja ehkä rotkon laitaa kävellessään voi kuvitella näkevänsä vilauksen hiidestäkin, joka tarinoiden mukaan pakeni kristinuskoa karjansa (susien, karhujen, ahmojen ja ilvesten) kanssa Hiidenportin rotkoon. Tai kenties mielikuvitus vie vielä kauemmas, aikaan jolloin hiidessä palvottiin muinaisia metsänjumalia.Kaiken kaikkiaan Hiidenportti nousi retkikohteidemme listalla kärkikohteiden joukkoon. Vaikka sitä ei voi kehua helposti saavutettavaksi, koska pieniä teitä saa ajella useamman kymmenen kilometriä Sotkamon keskustastakin, on se vaivan väärti. Hyvin merkityt reitit, upeat maisemat ja historialliset maiseman kerrokset saavat kaikenikäiset retkeilijät lumoihinsa.


Plussat:
  • Upeat maisemat, monipuolinen maisema ja vaihteleva luonto
  • Hieno opastus erilaisissa kohteissa
  • Reitit hyvin merkitty maastoon
  • Palolammella hieno uintipaikka ja tulistelupaikat olivat maisemallisesti upeissa kohteissa
Miinukset:
  • Haasteellinen pienille lapsille, korkeuserot ovat suuria
  • Välillä polut jopa hiukan vaarallisia
  • Ei kovin helposti saavutettava, kohteeseen päästäkseen on tultava omalla autolla kymmeniä kilometrejä pieniä teitä pitkin
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti