Raatteentiellä käynti on kuulunut hyvin monen kesän ohjelmaan, mutta viimeksi siellä vierailimme kesällä 2014. Raatteentie on käymistämme sotahistoriakohteista ehdottomasti lapsiystävällisin ja mielenkiintoisin. Tavallaan on aika kamalaa kirjoittaa, että joku Suomen sotahistoriasta kertova kohde voi olla "lapsiystävällinen", sillä itse aiheessa ei ole mitään ihmis- tai lapsiystävällistä. Vaan Raatteentie on kohteena rakennettu niin, että siellä jaksaa kiertää pidempäänkin historiallisilla paikoilla.
Raatteenportissa on ihana Lottakanttiini, ruokailumahdollisuus sekä Talvisotamuseo. Jossa lapset pääsevät tablettien, tietokoneiden, filminpätkien, elokuvan ja upeasti rakennetun näyttelyn kautta ihan uudella tavalla kokemaan asioita. Harvallepa oikeasti on realisoitunut esimerkiksi Suomussalmen jäätävä kylmyys talvella 1939-1940, kunnes tarttuu pakasteessa metalliin ja tajuaa, että tämä on ollut todellisuutta. Tai pienen korsun ahtaus, kunnes sellaiseen itse kömpii. Jos museo saa lapset ryntäilemään paikasta toiseen, hiljentää pihalla oleva Talvisodan monumentti kaikista pienimmänkin. "Ihanko oikeasti äiti jokainen kivi kertoo kuolleesta sotilaasta? Eihän tässä ole mitään järkeä." totesivat mukanaolijat hiljaa. Ja kävelivät hiljaisina kohti monumentin keskellä olevien vaskikellojen luokse.
Raatteenportissa kannattaa käydä ehdottomasti ensin kertaamassa historian tapahtumia ja sitten suunnata noin 20 km pituiselle tielle. Tien varressa on paljon erilaisia muistomerkkejä, mutta noin 10 km päässä Raatteenportista sijaitsee Purasjoen puolustusasema. Purasjoelle on entisöity joukkuekorsu, ampumahautoja, konekivääripesäkkeitä sekä panssari- ja jalkaväkiesteitä. Purasjoki on aina ollut lastemme mielestä mielenkiintoinen paikka, sillä siellä pääsee oikeasti seikkailemaan ja aikuiset taas voivat hahmottaa historian tapahtumia niiden todellisessa ympäristössä.
Raatteentien päässä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa sijaitsee Vartiomuseo, jossa on 1930-luvun esineistöä esillä. Ja kaunis idyllinen pihapiiri sekä rajapuomit aivan pihan vieressä. Kaikenkaikkiaan tie kannattaa ajaa rauhassa alusta loppuun ja pysähdellä lasten kanssa. Kesällä 2014 keli oli kuin morsian, heinäsirkat sirittivät, aurinko paistoi ja parkkeerasimme tunniksi asuntovaunumme Raatteentien päähän ja vain nautimme kesästä. Historian ei tarvitse olla tylsää - mutta lapset totesivat samalla lailla kuin Israeliin ja Jerusalemiin suuntautuneen lomamatkamme jälkeen. "On paljon helpompaa lukea historiaa, kun pystyy vähän hahmottamaan paikkoja ja ympäristöä, missä tarinat ovat tapahtuneet." Aina sitä varten ei onneksi tarvitse matkustaa maapallon toiselle puolelle.
- Pääsylippu Talvisotamuseoon kahdelta aikuiselta ja kahdelta lapselta 27 € (muistaakseni perhelippukin oli tarjolla vaan hintaapa en nyt muista) - ehdottomasti kannattaa raaskia maksaa sisään näyttelyyn ja varata aikaa
- Toki pelkässä Lottakanttiinissakin voi pysähtyä kahvilla ja ruokailemassa, jolloin pääsylippua ei tarvitse ostaa
- Vartiomuseoon ja muihin kohteisiin ilmainen sisäänpääsy
- Omat eväät, kahvit Lottakanttiinissa lisukkeineen 12 €
Plussat:
- Lapsia kiinnostava näyttely, jossa käytetty paljon nykytekniikkaa ja multimediaa
- Ympäristönä kaunis ja idyllinen
- Alueella on useita vierailukohteita sekä mahdollisuus majoittua ja ruokailla
- Myös jalan voi alueella liikkua
- Purasjoella on mukava pysähtyä pidemmäksi aikaa ja jalkautua koko porukalla maastoon
- Olemme kiertäneet hyvin paljon pohjoisen sotahistoriaa käsitteleviä kohteita ja aina palaamme Raatteentielle
Miinukset:
- Kohde on aika kaukana Suomussalmen keskustasta ja sinne pitää erikseen lähteä
- EVVK-asenteen kanssa varustetun seuran kanssa retki saattaa olla sietämätön - pääasiassa alueella kohteet keskittyvät historiaan ja jos se ei kiinnosta, on kohde ehkä väärä
Video: Korsuorkesteri - Raatteentie
Ps. Toki matkalla on muutakin jännittävää tarjolla. Ohikulkiessa kannattaa piipahtaa ihastelemassa Reijo Kelan taideteosta Hiljanen Kansa ja nauttia samalla lettukahvit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti