lauantai 23. tammikuuta 2016

Karhunpesäkiven taikaan tutustumassa

Inarin ja Ivalon välillä sijaitseva Karhunpesäkivi on todella mielenkiintoinen retkikohde. Kyseessä on Suomen suurin tafoni eli rapautumisonkalo. Suurikokoinen kivi ei päällepäin vaikuta mitenkään erityiseltä, mutta pienehkö aukki kiven alalaidassa vie suurikokoiseen, yli 2 metriä korkeaan onkaloon. Kiven sistusta on rapautunut lämpötilavaihtelun ja veden vaikutuksesta ja näin on ajan kuluessa syntynyt tämä erityisen mieleenpainuva kohde.


Yhden tarinan mukaan kivi on saanut nimensä siitä, että lumimyrskyssä eksynyt lappalainen on mennyt luolaan suojaan ja nukahtanut sinne. Herätessään on oli tajunnut nukkuneensa karhun vieressä. Luolaa katsellessa voi helposti uskoakin kyseessä olevan karhun talvipesä - niin hyvän suojan kivi antaa ulkomaailmalta.


Karhunpesäkivi on helposti saavutettava, sillä se sijaitsee heti 4-tien varressa. Toki kivelle kiipeäminen vaatii hieman ponnisteluja, sillä noin 300 metrin matkalle mahtuu melkoisesti portaita ja jyrkkääkin nousua. Ponnistelu kuitenkin kannattaa, jopa ihan pienten lasten kanssa, sillä kohde on niin mystinen ja upea. Matkaa on mahdollista jatkaa samanlaisen nousun verran näköalapaikalle vaan itse päädyimme palaamaan pesäkiveltä takaisin alas ja piipahtamaan toisella näköalapaikalla paluumatkalla.


Karhunpesäkiven yhteyteen, nelostien varteen, on noussut matkamuistomyymälä, joka jakaa ihmisten mielipiteet. Pienen leikkipaikan ja erilaista (ja hyvin erihintaista tavaraa) myyvän kahvio-ravintolan vetonaulu on mekaaninen, kättään heiluttava karhu. Välillä karhu laulaa tangoa ja välillä keskustelee lasten kanssa - ja vaikka tämä nähtävyys voi monen mielestä olla hiukan groteskikin, 5-vuotiaalle Otso-pojalle karhun kanssa keskustelu oli yksi pitkän kesälomaturneemme kohokohdista.


Toisena kohteena samalle reissulle valikoitui Sovintovaaran näköalakahvila. Jo pelkästään nousu alueelle on kokemus, välillä tuntuu kuin tie nousisi pystysuorassa eteenpäin. Sovintovaaran (320 etriä) huipulta on upeat näköalat vaan parhaan kuvan alueesta saa näköalakahvilasta. Hiukan ehkä yllättäen näköalakahvilaan on pääsymaksu (6 € aikuisilta, lapset ilmaiseksi), mutta päätimme tutustua alueeseen ja jättää vastineeksi kahvit juomatta - olemmehan pääsääntöisesti aina budjettireissulla liikkeellä. Parkkialueella on toki nähtävää ennen alueelle siirtymistä, onhan siellä näköalan lisäksi esillä Lapin sotahistoriallisen yhdistyksen rynnäkkötykki, ilmatorjuntatykki ja osa Junkers-koneen perästä.Kahvilan piha-alueella on esillä erilaista pohjoisen historiaan liittyvää rakennuskantaa ja esineistöä ja sama teema jatkuu sisällä. Parasta antia kahvilassa on kuitenkin ehdottomasti näköala, joka levittäytyy toisesta kerroksesta Inarijärvelle aina Ukonkivelle asti.Budjetti:
  • Ostokset Karhunpesäkivellä 15 €
  • Sisäänpääsy Sovintovaaralle 12 €
Plussat:
  • Karhunpesäkivi ehdottomasti käymisen arvoinen kohde ohikulkiessa, kahvilassa on helppo elpyä, leikkipaikalla touhuta ja kivellä käydä ihailemassa luonnon ihmeitä
  • Budjettimatkailuun sopiva retkeilykohde, pesäkivelle ei ole pääsymaksua ja Sovintovaarallakin voi käydä ihastelemassa maisemia halutessaan ilmaiseksi - lisäksi sotahistoriallisen seuran kalustoesittely oli opasteineen mielenkiintoinen
  • Karhunpesäkivellä portaat ja kulkureitit hyvässä kunnossa
Miinukset:
  • Sovintovaaran näyttely oli ehkä hiukan kulahtanut, vaikkakin ihan mukava - ihan mielellään maksoimme pääsymaksun maisemasta vaan ehkäpä ilmaisessa kohteessa olisimme maiseman hurmiossa voineet kuluttaa pääsymaksua enemmänkin rahaa kahviin ja matkamuistoihin
  • Jokainen arvostaa omanlaistaan kokemusta - meille Otson kanssa keskusteleva karhu oli loman huikeimpia yllätyksiä, jollekin se voi olla groteski ja ahdistava kokemus (ainakin verkkokirjoittelua seuratessa siltä vaikuttaa). Vaan kohde on silti huikea, piti puhuvista karhuista tai ei :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti