lauantai 9. tammikuuta 2016

Talven iloja

Pakkaset paukahtelivat kolmattakymmenettä Oulujärven rannalla Kainuussa vaan retkeily- ja ulkoiluintoa ei pakkanenkaan saanut hillittyä. Kerrospukeutumisen avulla saimme jokaiselle sen verran lämpimät asusteet päälle, että pakkasissa tarkeni.


Nuorimmaisella retkeilijällä (6 vuotta) oli teknisen alusasun ja normaalin vaatetuksen päällä fleece-kankainen väliasu, kunnollinen talvihaalari, lämminvuoriset kengät sekä perinteiset villasukat. Myös vanhemmat retkeilijät luottivat tekniseen väliasuun, villasukkiin, putkihuiveihin sekä lämpimiin päähineisiin. Lisäksi tärkeä osa pukeutumista oli kunnollinen toppavarustus. Eräoppaalla oli turkishaalarit, naisväki pukeutui toppahousuihin ja lämpimiin talvitakkeihin.

Erityisen hyvän palautteen koko poppoo antoi Rovaniemen talvimarkkinoilta ostetuille Kokkolassa toimivan Nahka-Albertin lammasnappaisille rukkasille. Vaikka investointi tuntui silloin kovalta, kun rukkasia piti ostaa melkoinen läjä, on lämpimien rukkasten kanssa ulkoilu ollut todella ihanaa. Samoin Viekijärveläisen pienyrittäjän Nurkan tilalla valmistamat turkispohjalliset lampaan villasta olivat perheemme suosikkeja. Suosimme mielellämme kotimaisia pienyrityksiä ja nämä pohjalliset olivat paitsi edulliset myös taatusti lämmittävät pakkasilla.


Ihanan ulkoilupäivän paukkupakkasella jäällä kruunasivat rattikelkka ja snow kick. Rannan pieneltä penkereeltä oli kiva pomppia ja ottaa vauhtia jäälle ja upea taivaanranta, ohuen lumikerroksen peitossa oleva jää ja raikas talvi-ilma houkuttelivat liikkumaan. 


Parasta oli kuitenkin palata kodalle ja nauttia lämmintä juomaa ja ruokaa. Olimme keittäneet kotona termospulloon teetä ja lämmintä mehua. Niiden lisäksi paistoimme makkarat ja teimme täytetyt ruisleivät nuotiolla. Tutun reseptin mukaan leipä täytettiin kylmäsavuleikkeleellä ja -juustolla, paprikatahnalla ja rasvalla. Folioon käärityt leivät lämpenivät ihaniksi ritilällä ja juusto oli ihana valuvaa ja lämmin ruoka ja juoma lämmittivät hiukan jo hytiseviä retkeläisiä.


Budjetti:
  • Eväät noin 5 euroa

Plussat:
  • Ihana päästä pitkien pyhien jälkeen ulkoilemaan rapsakkaan pakkaseen
  • Lähiretkeily on helppoa ja tuikitarpeellista - kaikki lapset pyysivät, että tullaan pian uudelleen
  • Jäällä on ihana ulkoilla, kunhan jää on vain tarpeeksi vahvaa
Miinukset:
  • Kota oli tuhrittu melkoiseen kuntoon sisältä, ennen ruokailua siivoilimme kotaa roskista ja kaljatölkeistä. Onneksi nuorimmainen ei osaa vielä lukea vaan kirkkoveneiden, kirosanojen, seksuaalista suuntautumista kuvaavien termien ja polttomerkkien keskeltä löytyi se kaiken huippu: "Nakkiperse". Kyllä on verbaalisuus ollut huipussaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti