lauantai 19. heinäkuuta 2014

Auttikönkäällä ritaritunnelmissa

Rovaniemen reissullamme meille tarjoutui mahdollisuus lähteä lasten kanssa päiväksi reissulle Auttiin, noin 80 km Rovaniemen keskustasta Kuusamon suuntaan. Autissa järjestettiin muinaismarkkinat ja ritarihuuman sekoittamat päämme kaipasivat luonnonrauhaa. Läksimme siis koko poppoon voimin (mukana myös 4-vuotias pikkuritari) Auttinkönkäälle 3,5 km mittaiselle luontopolulle. Ja yllätys oli iloinen!

Auttikönkään mahtava putous heti reitin alussa

Auttikönkään merkittävin nähtävyys on putous, joka oli heti polun alussa lapsia hämmästyttämässä. 16 metrin pudotuskorkeus ja rotko tarjosivat lapsille hämmästeltävää pitkäksi aikaa ja polun varrella olevat katselupaikat mahdollistivat maiseman ihastelun rotkon reunaa pitkin kuljettaessa. Itse metsä oli suurimmalta osin aarnimetsää ja itsessään jo näkemisen arvoinen naava- ja luppokerrostumineen. Mutta matkan varrella oli mukavan paljon myös muuta katsottavaa. Opastaulut, tulistelupaikat, Auttijoen ylittävä riippusilta sekä Könkaanvaaran huipulle rakennettu näköalatorni jaksoivat motivoida nuorintakin taivaltajaa jatkamaan matkaa. Vaikka korkeuserot maastossa olivat paikoitellen suuria ja varsinkin nousujen olisi olettanut ottavan koville pienellä kulkijalla, jaksoi ritarihuuma ja maaston moni-ilmeisyys motivoida. Vähän vanhempia lapsia taas kiinnostivat jääkauden jäljet maastossa sekä Jatkosodan aikaiset rakennelmat maastossa.


 Kaiken kaikkiaan Auttiköngäs oli meille todellinen löytö. 4-vuotiaalle reitti oli aivan äärirajoilla vaan kovasti pienen ihmisen itsetuntoa kohotti tieto siitä että koko matka tuli talsittua omin jaloin. Parkkipaikalla oli paitsi paljon tilaa, myös siistit vessat ja vanhaan maalaistaloon rakennettu kaunis kahvilarakennus. Lisäksi pihapiirissä oli Metsähallituksen päiväkämppä ja pieni, ilmainen metsämuseo, johon vanhemmat lapset ihastuivat.

Budjetti:
  • Lähes ilmainen reissu, retkellä oli mukana vettä pulloissa + kahvilassa syötiin jäätelöt ja ostettiin pikkusuolaista


Plussat:
  • Upea maisema ja vaihteleva luonto sekä kohteet polun varrella
  • Hyvin merkitty polku ja opastaulut maastossa
  • Hyvä opastus päätieltä
  • Monipuolinen tarjonta alku- ja lopetuspisteessä – kahvila, vessat, museo, päiväkämppä, tulentekopaikka…


Miinukset:
  • Polku oli paikoitellen vaarallinen, sillä pitkospuut olivat lahonneet. Opastus olisi vienyt kiertotietä vaan tällöin reitti olisi ollut huomattavasti tylsempi. Reitistö on kuitenkin remontissa ja parannusta on luvassa.
Ja ne muinaismarkkinat - ehdottomasti kannattaa poiketa ;)

1 kommentti:

  1. Ja minä taas häpeäpaalussa. Mitähän sitä tuli tehtyä?

    VastaaPoista