maanantai 21. heinäkuuta 2014

Karhunkakkaa ja petoilua Kuhmossa

Aina ei luontokokemuksen tarvitse olla luonnossa, niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Tämän kuitenkin opimme jo useita vuosia sitten Kuhmon luontokeskus Petolassa. Ja sinne palaamme vuodesta toiseen ohikulkiessamme uudelleen ja uudelleen.

Metsähallitus tarjoaa 21 luontokeskuksessaan ympäri Suomea tietoa luonnosta, retkeilystä ja paikallisista erityispiirteissä hyvinkin persoonallisilla tavoilla. Pääasiassa näihin keskuksiin on ilmainen sisäänpääsy. Niin myös Petolaan. Kun ensimmäistä kertaa eksyimme keskukseen, tuntui ihan uskomattomalta että mitään sisäänpääsymaksua ei oltu vailla. Keskus oli täynnä tutustuttavaa: multimediaesityksiä Suomen luonnon petoeläimistä, tietotauluja, ääninäytteitä, videoita, eläinten kuvia, karhunpesä pehmoeläimineen, taljoja koskettamista varten ja huikea määrä kirjallisuutta tutustuttavaksi. Lisäksi tarjolla on pieni luontopolku ja elokuvia, joihin asti emme ole koskaan tutustumisessa päässeet. Miksi? No siksi että olemme aina vain päättäneet piipahtaa ja se ei ole oikea tapa tutustua Petolaan. Luontokeskukseen kannattaisi varata kerralla enemmän aikaan.

Petolassa kohtasi toisensa kaksi kainuulaista karhua

Tänä vuonna päätimme taas ”piipahtaa Petolassa kahvilla”, tosin pettymykseksemme kahvilapalveluita ei enää ollut tarjolla. Lapset sen sijaan ottivat ilon irti näyttelystä.

- ”Suden kallo, tulkaa tänne”.
- ”Karhun kakkaa, täällä vitriinissä!” ”
- ”Täälläpä on ilveksen kakkaa!”

Yksi kuunteli joka ikisen suurpedon kohdalla pitkän esittelyn nauhalta, toinen halusi asettua nukkumaan karhun talvipesään pehmokarhun viereen ja kolmas juoksi vitriiniltä toiselle ja vertaili suurpetojen kakkaa. Näyttelyn paras puoli onkin ehdottomasti monipuolisuus. Ja vanhempien näkökulmasta myynnissä olevan tavaran edullisuus. Jos Otso saa itselleen karhupipon ja rukkaset reilulla kympillä, kiittää paitsi äiti myös lompakko :D

Näyttely kiinnosti kaikkia lapsia

Budjetti:
  • Ilmainen sissänpääsy
  • Matkamuistot 20 euroa
  • Kahvit – ei mitään koska kahvila oli suljettu


Plussat:
  • Loistava ja monipuolinen paikka tutustua Suomen luonnon suurpetoihin
  • Näyttely kiehtoo lapsia, monipuolinen ja kiinnostava tapa aktivoida ja osallistaa
  • Ilmainen sisäänpääsy ja erittäin edullinen hintataso
  • Kuhmon keskustassa ihan Kalevalakylän tuntumassa – samaan reissuun on helppo yhdistää muita kohteita
  • Sopii luontokohteeksi myös huonolla säällä, helppo pientenkin lasten kanssa

Miinukset:
  • Aikuiset jäivät kaipaamaan kahvia, olisi ollut mukava huokaista asuntovaunureissun ryydyttämänä hetki lasten kiertäessä näyttelyäEi kommentteja:

Lähetä kommentti