sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Kaunpunkiluonnon lumoissa Kajaanissa

Kajaanin keskustasta löytyy upea retkeilyreitti aivan ydinkeskustasta. Renforsin lenkki on noin 9 km pituinen kaupunkiluonnon ja keskustan alueella mutkitteleva reitti, jonka ytimenä on upea Kajaaninjoki. Reitistä on mahdollista kulkea myös pätkiä ja päätimmekin lasten kanssa nauttia mielestämme upeimmasta palasta Kajaania – linnanraunioista ja Kyynäspääniemestä.

Kajaanin keskustassa sijaitsee keskellä Kajaaninjokea vanhan Kajaaninlinnan rauniot. Vaikka raunioiden päälle on rakennettu silta ja ne eivät enää muinaismuistona kovin kummoisia tuntemuksia herätä, sopivat ne hyvin lapsiperheen piknik- ja seikkailupäivän ohjelmaan. Positiivisena yllätyksenä rauniot olivat siistiytyneet edellisestä reissustamme – toisinaan roskia ja oluenjuojia on  riittänyt nurmella ja virtsanhajua raunioilla. Nyt kuitenkin nautimme täysin siemauksin raunioissa kiipeilystä ja eväiden nauttimisesta ihanalla Ämmäkosken saarella linnan muurien suojissa.


Matkamme suuntasi seuraavaksi kävelytietä pitkin Kyynäspääniemeen – yhteen Kajaaninjoen kauneimmista paikoista. Aikoinaan Kekkonen oli Kainuusta lähdettyään nähnyt unta, että sai maiseman ostettua huutokaupassa. Vaikka nyt virtaavan kosken on kahlinnut voimala, on maisema edelleen lumoava – ihan keskellä kaupunkia. Seurasimme telkkäemon ja poikasten pulahtelua ja nautimme kauniista kesäpäivästä. Aurinko helli meitä (joku voisi sanoa että liikaakin), mittarin lukemat olivat 30 astetta plussan puolella. Vaan repullinen vettä sekä pientä suolaista purtavaa kun oli mukana niin hyvin kaikki jaksoivat.


Kaupunkiluonto jää usein huomaamatta lasten kanssa retkeillessä, aina pitäisi päästä tulistelemaan ja kokemaan ”erämaatunnelmaa”. Hieno asia Kajaanin keskustan upeissa kohteissa (toinen suosikkimme on kaupunginlammen ympäri kiertävä lenkki) on kuitenkin, että ne ovat lähellä ja todella helppoja tavoittaa. Ja aidosti ilmaisia, sillä autolla ei tarvitse siirtyä yhtään ylimääräistä. Samalla voi myös piipahtaa muissa kohteissa – näin mekin teimme. Isommat lähtivät elokuviin ja nuorimman kanssa kävimme nauttimassa liikennepuistosta (mahtavaa, että tällainen paikka on ilmainen ja kaikkien saatavilla) sekä joenrantaan kohonneesta uudesta leikkipuistosta.

Kaupunkiretkeily - mahdollisuus monipuoliselle yhdessäolemiselle


Budjetti:
  • Ilmainen reissu, pikkupurtavat 6 euroa


Plussaa:
  • Helppo kohde ihan keskustassa
  • Helppo liikkua lasten kanssa, polut ja kävelytiet ovat pääasiassa myös vaunuilla liikuttavia
  • Lähistöllä useita kivoja leikkipuistoja, kahviloita, tori ja nurmikenttiä eväiden syöntiä varten
  • Kajaanin linna on mielikuvitusta ruokkiva ja kiva kohde lasten kanssa seikkailuun

Miinusta:
  • Kajaanin linna on ollut toisinaan sotkuinen – lisäksi linnassa on vaarallisia pudotuksia, pienempiä lapsia pitää valvoa kokoajan
  • Kajaaninlinnan piha on upea piknikpaikka vaan virta joessa on aika kova ja saaren rannat syviä
  • Helteisenä päivänä joenrannat ja varsinkin istumapaikat ovat täynnä väkeä
  • Tulentekopaikkaa tai muuta taukopaikkaa (penkkejä lukuunottamatta) ei löydy reitin varrelta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti