keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Ounasvaara - jylhä kohde keskellä kaupunkia

Ounasvaara on mielenkiintoinen ulkoilukohde keskellä Rovaniemen keskustaa. Alueen luontopolulta on vain vajaa 3 km keskustaan ja huipulta pääsee näkemään Rovaniemen keskustan kaikki maamerkit toisenlaisesta perspektiivistä. Harvempi kaupunki tällaista luontokokemusta pystyy tarjoamaan!


Ounasvaara tunnetaan paremmin erilaisista urheiluaktiviteeteista, kuten laskettelusta, hiihdosta sekä urheilukeskuksesta. Ounasvaara on kuitenkin ennen kaikkea luonnonkaunis retkeilyalue, jossa on mahdollista patikoida, pyöräillä ja talvella esimerkiksi lumikenkäillä ja hiihtää.

 

Juhannusaaton kunniaksi päätimme kavuta Ounasvaaran luontopolkua pitkin näköalatornille katselemaan Rovaniemen maisemaa. Reitti huipulle oli melko hikinen, sillä nousu oli paikoitellen aika tiukkaa. Näköalatorni sijaitsee noin 190 metriä merenpinnan yläpuolella ja siellä olevat rakkamuodostumat ovat jääkauden jälkiä ja polun varrella onkin nähtävissä jääkauden jälkiä rantaviivan kivikoiden ja kallioden uurteiden muodossa.


 

Ounasvaaran luontokokemus on kaupunkilaisen nautinto. Pyöräily- ja kävelymatkan päässä keskustasta löyty kohde patikointiin, marjastamiseen ja helppoon lähiluontoliikuntaan. Ounasvaaran rinteeltä löytyy laavu, tulentekopaikka ja näköalatorni, josta voisi ainakin lasten kuvitella nauttivan, Näkeehän sieltä koko kaupungin lähes lintuperspektiivistä. Rovaniemellä vieraileville Ounasvaara onkin palvelutarjontansa kanssa lähes pakollinen kohde - ehdottomasti Rovaniemen TOP 5 käyntikohteeksi voi sen nostaa.


Matkan varrelle mahtuu myös historiaa. Laskeuduttuamme rinnettä alas, tuli vastaan useita raunioita, jotka paljastuivat saksalaisten sota-ajan jäänteitä. Rovaniemen sotahistoria nousee hetkeksi mieleen ja kulttuuriympäristön kerrostuneisuus jaksaa ihmetyttää. Metsän peitosta löytyy pala Rovaniemen tulista historiaa. 


Suositus - Rovaniemen vierailulla kannattaa irtautua hetkeksi arjen pyörityksestä ja nauttia lähiluonnosta.

1 kommentti:

  1. Käymisen arvoinen paikka todellakin. Viime kesänä tuli siellä poikettua. Meillä Iisalmessa on Paloisvuori kaupungin kupeella pururatoineen, korkeuserot tosin ei yllä pohjoisen lukemiin.

    VastaaPoista